Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försöket till amnesti visar att regeringens flyktingpolitik inte hänger ihop

Regeringen lägger fram ett förslag som ska göra det möjligt för ensamkommande ungdomar att stanna i Sverige, även i många fall där det saknas skyddsskäl. Detaljerna i förslaget är så komplicerade att inte ens jurister verkar förstå dem fullt ut. Men kontentan är att nyanlända barn och unga ska få kunna få ett extra långt uppehållstillstånd för att slutföra sina gymnasiestudier. Lyckas de sedan ordna ett jobb inom ett halvår ska de få ett permanent uppehållstillstånd.

Detta är ett försök till amnesti, men det ordet vågar man inte använda. Regeringens flyktingpolitik hänger inte ihop. Ena stunden heter det att alla som saknar skyddsskäl ska återvända hem. I nästa andetag skapar man en så kallad gymnasieamnesti. Migrationsverket i sin tur ska inte längre bara bedöma människors skyddsbehov, utan också kontrollera om unga människor har genomfört sina studier enligt plan.

Besviken

Läs också:

Flyktingar och äldre kan bo tillsammans på landsbygden

Inga mer gråzoner – det måste bli tydligare vem som får stanna och vem som får gå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel