Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försökte köpa dyr mobil med falskt id

En man gick in på Teliabutiken för att teckna ett dyrt telefonabonnemang. Men personalen fattade misstankar och upptäckte att id-kortet var falskt.
Nu åtalas mannen för försök till grovt bedrägeri.

Annons

Det var i december i fjol som en man i 35-årsåldern besökte Teliabutiken i centrala Sundsvall. 35-åringen ville köpa en ny Iphone och teckna ett abonnemang till en kostad av 14 000 kronor.

När mannen sträckte över sin id-handling tyckte butikspersonalen att kortet kändes plastigt och fattade misstanke om att det var förfalskat. Kortet kontrollerades och misstankarna visade sig stämma.

I förhör berättar den misstänkte att han tänkt sälja telefonen med abonnemanget för att ha råd med sin hyra och att han fått id-kortet av en kompis. I slutet av förhöret erkände mannen brottet men hävdade att han inte visste att handlingen var straffbar med fängelse.

35-åringen är åtalad för försök till grovt bedrägeri.

I det här fallet var personalen uppmärksamma och kunde förhindra att brottet genomfördes. Men flera liknande händelser har skett i Sundsvallstrakten den senaste tiden.

Polisen uppmanar butikspersonal att vara uppmärksamma.

– De förfalskade körkorten är väldigt välgjorda och ser helt riktiga ut. Alla identitetsuppgifter stämmer på en person men fotot föreställer någon annan, säger Peter Johansson, förundersökningsledare hos polisen.