Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försökte ta sitt liv två gånger – nu är Jouanita frisk

Inom loppet av åtta dagar gjorde 39-åriga Jouanita Törnström två allvarliga självmordsförsök.

Hon fick diagnosen borderline och erbjöds dialektisk beteendeterapi.

I går berättade hon om sina erfarenheter vid Försäkringskassans seminarium i Sundsvall.

2000 arbetade Jouanita som sjuksköterska i Uppsala.

– Jag mådde inte bra. Jag hade mycket destruktiva tankar, svårt med relationer, ätstörningar och svår ångest, berättar hon.

Den 23 april 2000 svalde Jouanita över 100 tabletter med receptbelagd medicin.

– Jag fördes till Akademiska sjukhuset där jag magpumpades. Efter att ha drabbats av kramper hamnade jag på iva där jag låg i två dygn.

Trots det allvarliga självmordsförsöket fick Jouanita lämna sjukhuset strax därpå.

– Jag gick tillbaka och jobbade som ingenting hade hänt, men den 27 april bad min kompis att jag skulle söka hjälp. Jag fick träffa en läkare som ville att jag skulle stanna kvar över natten. Dagen därpå – på min födelsedag – fick jag beskedet att jag skulle bli tvångsintagen.


Polisen väntade

Jouanita lyckades rymma från sjukhuset och firade födelsedagen med goda vänner. När hon kom hem väntade polisen på henne och hon fördes tillbaka till sjukhuset.

– Den 1 maj hoppade jag från ett fönster på andra våningen. Jag tänkte att jag antingen skulle ta mig hem eller så skulle jag dö. I stället drabbades jag av kotfrakturer och en kompression i ryggen och skadade dessutom högra benet. Smärtorna var obeskrivliga.

Dagen därpå opererades Jouanita.

– Min kontaktperson från psykiatrin satt vid min sida. Dessförinnan hade jag inte alls tyckt om henne – nu ändrade jag helt uppfattning. Jag hade känt mig så ensam på operationsbordet, men hon höll min hand och smekte min kind.


Helt återställd

När Jouanita kom tillbaka till den psykiatriska avdelningen fick hon börja med dialektal beteendeterapi.

– Jag fick verktyg för att hantera sjukdomen. Jag fick lära mig hur man bevarar relationer och hur man lever här och nu.

2002 träffade Jouanita sin man. Sex år senare föddes deras första barn, sonen Oliver, och han ser nu fram emot att få bli storebror i mars.

I dag är Jouanita helt återställd från sjukdomen.

– 75 procent av de som får diagnosen borderline blir faktiskt friska, säger hon.

Jouanita har lämnat sköterskejobbet och arbetar nu på uppdrag av RSMH som kursledare och föreläser dessutom om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

– Dessutom har jag skrivit boken ”Ansiktet bakom masken – att vara borderline”.