Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förspel till sommaren

Än dröjer det till midsommar. Men i korridorer, salar och skrubbar hos Sidsjö hotell ljuder hela helgen sprittande svängig spelmansmusik.
Sidsjöstämman, Sundsvalls enda spelmansstämma och en av de få som hålls inomhus, drog igång i går och spelandet fortsätter också i dag.

Ute arbetar april som bäst med att städa bort snön. Men i entrén till Sidsjö hotell dyker det upp utslagna björkar, friskt grönt gräs och ängsblommor inuti huvudet.

Valser, polkor och gånglåtar, pigga och medryckande, kommer från det lilla utrymmet till höger. Där har spontanspelet redan dragit igång, fast det bara är tidig eftermiddag än. I hotellets korridorer, trapphus och salar vandrar människor med instrument i händerna. Och man gör som man brukar göra vid stämmor: om man råkar gå förbi och hör en låt som man kan så ansluter man.

– Numera finns ingen annan riktig inomhusstämma sedan Graninge och Matfors lade ner sina. I fjol när vi startade här kom 125 spelmän och ett par hundra besökare. I år räknar vi med att det blir fler. Hela hotellet är fullt, säger Gunnel Dahlin som tillhör arrangörerna.

Hit kommer folk också från grannlänen, och då passar det bra att hålla till på Sidsjö hotell där de kan bo och äta. Både fredag och lördag kväll fylls av scenframträdanden och allspel, medan dagarna ägnas åt det spontana spelet, det som utomhus kallas buskspel men som inomhus fått namnet skrubbspel. Och så blir det dans, visstuga för folklig vissång, samt allsång.

– I fjol var vi 120 som spelade tillsammans vid allspelet i den stora kyrksalen. Jag trodde att taket skulle lyfta sig. Jag har åkt på stämmor i 40 år och aldrig upplevt något så mäktigt, säger Lennart Dahlin.

– Det är sp roligt för det har saknats en spelmansstämma i Sundsvall. Men här i Sidsjö finns lokaler, hotell, p-platser och personal som är glad och hjälpsam. Nu ska vi spela in på småtimmarna, och så är det full fart på lördag igen, säger Bo Sahlén.

Arrangörer för Sidsjöstämman är flera spelmansgillen, Medelpads Spelmansförbund, hotellet samt Taubesällskapet.