Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först när vi slutar att sortera elever kan vi återfå vårt goda rykte

Replik på Jantelagen i sin renaste form – när blev bra resultat något dåligt? ST 15/10.

Ingen klagar på eller kritiserar de fristående skolorna om de gör ett bra kvalitativt pedagogiskt arbete. Analys och konsekvens är viktigt där orsak och resultat framgår för de som studerar en skolas kvalitet. Det är inte alls klart att goda resultat i en skola beror på ett bra pedagogiskt lärande. Orsaken kan ligga i att just den skolan har elever som har en gynnsam socio- och ekonomisk situation.

Det jag är bekymrad över är den ökade elevsorteringen i våra grundskolor i landet och i synnerhet i Sundsvall. Min och många insatta i grundskolans situation nu är att samhället vinner på att klasser och skolor har blandade elevgrupper. Kring detta finns det vetenskaplig forskning och erfarenhet. Den sortering som nu existerar i svenska grundskolan leder till att många elever i behov av stöd samlas på samma skolor.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu har vi ju riksdagsbeslut på att fristående skolor ska få finnas och då är frågan hur vi i Sverige ska motverka skolans segregerande situation. Som jag ser det finns två vägar:

■ Återförstatliga grundskolan där inga fristående skolor finns.

■ Genomför beslut som kompenserar de skolor som ”tvingas” ansvara för elever med behov av stöd. Hur ska det lösas, kan man undra. Attrahera duktiga pedagoger genom löneförstärkning när de undervisar på utsatta skolor. Öka anslagen till de utsatta skolorna. Se till att de bästa skolledarna får ansvar för dessa skolor.

Min slutsats är att elevsorteringen måste stoppas om vi vill att svenska grundskolan skall återfå sitt goda rykte nationellt och internationellt.

Stig Sundqvist

Filosofie magister

Läs även:

De fristående skolorna bidrar till segregation – så vill jag inte ha det i Sverige i dag

Nöjd elev: Min skola imponerar tekniskt och gastronomiskt

Aldrig mer kommunal skola efter Pinheiros oförskämda inlägg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel