Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först Ting1 - nu ska Nyberg bygga högre

2013 invigde Nicklas Nyberg Örnsköldsviks högsta hus.

Nu skissar han på nästa höjdare.

– Höga hus ska stå på höga kullar, säger Nyberg och avslöjar planerna om Folkets Park.

Det finns fortfarande kvar av skumpan som köptes till den pampiga invigningen av Ting1 för någon månad sedan när Nicklas Nyberg berättar om det som kommer att bli Örnsköldsviks högsta hus.

Vi talar nu om 82 bostäder. Ett halvdussin radhus i botten – och så lägenheter ovanpå radhusen.

– Det blir ett långt hus med dubbla trappuppgångar. Det ska bli ordentligt högt. Jag är mentalt klar, men det återstår detaljer att fundera på, säger Nyberg.

Läs också: Nybergs ingår i nytt ägarbolag

Hans filosofi är inte så komplicerad:

Husen ska vara höga. Och höga hus byggs på höga höjder.

– Jag tycker i alla fall inte att man ska bygga höga hus i dalgångar.

NIcklas Nyberg fortsätter:

– Höga hus symboliserar stad. Örnsköldsvik blir ännu mer stad om vi bygger fler höga hus.

Hur många våningar det kommer att bli på Folkets Park-parkeringen är inte spikat; bara att det blir fler än i Ting1. Och hur högt huset kommer att bli går därmed heller inte att veta; bara att det kommer att bli högre – i antal meter över havet – än Örnsköldsviks kyrka. Nyberg hoppas kunna börja bygga på våren 2015 – och planerad inflyttning är ett och ett halvt år senare.

– De sex radhusen får egna tomter – och alla får havsutsikt där uppe. Projektet kallar vi för Solsidan. Jag känner att det kommer bli kanonbra.

I etapp två finns långsiktiga planer på att bygga ytterligare 40 lägenheter på Parkenområdet.

Vad ska du göra med själva Parken, då?

– Parken? Den är jag minst orolig för. Där kan man tänka sig så otroligt mycket. Nöjen, kontorslandskap, musikskola, förskola... Eller så kan man tänka sig att etablera någon ny intressant utbildning. En grej skulle kunna vara en ny kockutbildning, en riktig kock- och servitrisutbildning med till exempel stjärnkocken Melker Andersson som dragplåster.

– Det skulle gynna Örnsköldsvik att få en så kvalificerad utbildning. Eleverna skulle få lära sig laga bra mat och servera den som man ska göra.

Hur tycker du att Örnsköldsvik har utvecklats de senaste 10-15 åren?

– Oerhört positivt, om jag ska sammanfatta. Startskottet var att bygga Arken, vilket alla politiska partier stod bakom. Paradiset betyder mycket för hela regionen. Galleriornas tillkomst förhöjde nivås på Örnsköldsvik som stad och resulterade i utnämningen Årets stadskärna. Två gånger, dessutom.

– Byggandet av arenan var bra och placeringen väl genomtänkt. Med det fick Örnsköldsvik ett tillskott som signalerade framtidstro i en konjunktur som var just in time. Restauranglivet började ta fart. Helt plötsligt blev det ju aktuellt att boka bord...

– SM-guldet i hockey måste också nämnas. Plus byggandet av Veckefjärdens golfbana, och utvecklingen av Sjögatan, där jag är part i målet. Botniabanans betydelse har gemene man inte fattat vidden av ännu. Där är vi bara i starten av starten. Och så Ting1, där jag också är kraftfullt partisk.

Hur står sig Örnsköldsvik mot andra kommuner?

– Örnsköldsvik betyder mycket för Sverige. Vi har 2 500 företag, och 75 procent av produktionen går på export. Vi har stor innovationsförmåga. Att så många satsar i vår kommun kan inte vara en slump.

– Att vi för tredje gången utses att arrangera Melodifestivalen är bevis för ett väl utfört arbete och ett enträget engagemang. Med Anders Bagges satsning i Örnsköldsvik kommer vi att ses som musikens Mekka i framtiden. Ungefär som det har varit med hockeyspelare som flyttat till NHL.

Var finns utmaningen de kommande tio åren?

– Att få fler människor att förstå att Örnsköldsvik är den bästa platsen på jorden!

– Vi ska också utveckla utbildningar på olika nivåer, med ungdomar och gärna specialutbildningar. En utmaning är också att öka hastigheten på att få hemvändarna tillbaka till ett fascinerande, utmanande Örnsköldsvik.

På vilket område är Örnsköldsvik efter?

– Vi har för få platser till universitetet. Troligen lutar vi oss tillbaka och känner närhet och goda kommunikationer med Umeå. Jag tror att vi ska satsa på unika utbildningar. Vår stad behöver också fler hyreslägenheter.

Är det vad du ska bygga på Parken?

– Nej, det är det inte. Jag tänker i första hand på gamla kommunalhuset, på Nygatan. Eller ett antal hyreslägenheter i Hamnlotsen.

– Det som också saknas i en modern kuststad är en nydragning av E4. Här behövs en enad politik och ett enträget lobbyarbete mot regering och riksdag. Sundsvall stod först på tur – nu är det äntligen vår tur.

– Som entreprenör går tankarna naturligtvis till vad man kan använda bergsmassorna från tunneln till.