Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första boken som svenskt sexmissbruk

Kristin Rydberg & Erik Sundby

Det är inte kärlek – när sex blir en drog

Norstedts förlag

Kunskaperna om sexberoende är ännu så länge begränsade i vårt land. Kristin Rydberg och Erik Sundbys bok är faktiskt den första som skrivits på svenska i ämnet, vilket är märkligt med tanke på utbredningen. The Society for the Advancement of Sexual Health räknar med att 8-10 procent av internetanvändarna världen över lider av ett allvarligt sexmissbruk.

Rydberg och Sundby gör en grundlig analys och går igenom missbrukets mekanismer, hur beroende och anhöriga påverkas, samt vägar ut ur sjukdomen. Alla beroenden har en mängd gemensamma nämnare och förändringarna i hjärnan som missbruket ger upphov till är ungefär desamma, oavsett om det som missbrukas är en substans eller ett beteende. Det som gör sexmissbruk speciellt är att det är intimt förknippat med kärlek och närhet. Samtidigt får den som fastnar allt svårare att hantera just relationer och ömhet.

En studie visar att en övervägande majoritet av de drabbade vuxit upp i familjer där kränkningar eller brist på närhet förekommit. Den som blir sexberoende tycks med andra ord försöka kompensera den här bristen med en fejkad närhet – sen kan den handla om allt från porrsurfning till ständiga otrohetsaffärer eller rena övergrepp. Oavsett vilket uttryck missbruket tar sig, leder det till att den beroende förlorar kontrollen över begäret.

Boken innehåller verkliga exempel, någon berättar om hur hon sjukskrev sig en hel vecka och agerade ut dygnet runt nästan utan att äta någonting, en annan om hur han hela livet försökt bekräfta sig själv med att ha ett – ökande – antal parallella relationer. Just eskaleringen är typisk och påminner om hur en alkoholist måste dricka allt mer för att få sin kick.

En viktig skillnad mellan alkoholberoende och sexberoende är att den som bestämmer sig för att sluta dricka kan avstå alkohol för alltid utan att livet blir sämre. När det gäller sexmissbruk handlar det istället om att försöka lära sig att hantera sex på ett sunt sätt, något som ställer höga krav på självinsikt och disciplin. Det naturliga inslaget av internet i vardagen gör inte saken enklare, det kan närmast liknas vid att ge den inbitne drinkaren egen nyckel till en systembolagsbutik.

Professionell hjälp är ofta den enda utvägen för den som verkligen vill förändra sin livssituation. Rydberg och Sundbys bok rekommenderas för alla som själva har problem eller lever nära någon som har det.