Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första fallet i länet

Första hundfallet i länet av den resistenta bakterien ESBL har upptäckts vid djursjukhuset i Sundsvall.
– Antibiotikaanvändningen är jätteviktig fråga då människor dör i multiresistenta infektioner världen över, det är ett hot mot vår folkhälsa, säger Maria Karlsson, klinikchef vid djursjukhuset.

2006 skrevs det ut 450 antibiotikarecept på 1 000 hundar i Sverige – i dag är vi nere i 250 recept på samma antal hundar. Men fortfarande är antibiotikaanvändningen för hög anser Maria Karlsson som är klinikchef vid djursjukhuset.

För några veckor sedan upptäckte hon det första fallen av ESBL hos en hund här i Sundsvall. En springerspaniel som drabbats av livmoderinflammation och tvingats operera bort livmodern fick i efterförloppet infektion i såret och ägarna åkte då in till djursjukhuset där rutinmässiga bakterieodlingar gjordes.

– Det visade sig att hundens sårinfektion orsakats av en bakteriegrupp som heter ESBL och i Sverige påvisas några fall per år med djur som fått ESBL, säger Maria Karlsson.

De flesta ESBL-bakterier är mycket svårbehandlade på grund av att de är multiresistenta.

– Vi blev naturligtvis väldigt oroade över beskedet och om det kunde smitta till människor, säger ägarna Glenn och Margareta Alenius, som efter behandling med klorhexidin i dag har en frisk och smittfri hund.

Var kommer smittan ifrån?

– Eftersom vi i hög grad delar bakterier med våra djur och miljö, så kan det också vara så att det är vi själva som ägare som smittar ner djuret med MRSA eller ESBL – eller för den delen andra människor.

– Geishas ESBL-infektion är en väckarklocka som behöver tas på djupt allvar. Man ska våga ifrågasätta varje antibiotikabehandling som ens djur får och vi behöver välja bort antibiotika så länge vi kan. På så vis skapar vi sämre livsförutsättningar för de resistenta bakterierna, säger Maria Karlsson.

Fotnot: ESBL är en förkortning av extended-spectrum-betalactamases och betyder att bakterien har förmågan att bryta ner alla penicilliner. Mer om antibiotikaresistens finns att läsa på www.sva.se