Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Förståelseplatta" bättre än läsplatta

Jag läste nyligen en mycket bra insändare skriven av Stefan Hjelm i Dagens Nyheter (6/2 2012) med rubriken "Pennan gör bäst avtryck i pannan". Han beskrev i densamma hur forskare, bland annat i Norge, har funnit att man effektivare lär sig bokstäver om man får skriva för hand.

Det pågår just nu en debatt i Sverige om just skolan och barns inlärning. Förnyarna vill ta bort läroböcker och pennor och i stället ersätta dem med de nya trådlösa läsplattorna. Andra höjer ett varnande pedagogiskt finger.

Dessa nya trådlösa hjälpmedel översvämmar numera skolor och hem. Det finns samtidigt bevis för att exponering från deras elektromagnetiska fält kan orsaka allvarlig biologisk påverkan och hälsoeffekter. Ny forskning visar bland annat på omfattande effekter på beteende och inlärningsförmåga.

Världshälsoorganisationen, WHO, har förra året klassificerat elektromagnetiska fält från trådlös informationsteknologi som möjligt cancerframkallande. Europarådets miljöutskott kräver i sin resolution nr. 1815 från maj 2011 kraftfulla åtgärder för att skydda allmänheten mot mobilstrålningens skadeverkningar, bland annat vill man ha ett förbud mot mobiltelefoni och trådlöst internet i skolor med hänsyn till barns hälsa. Man vill också sänka gränsvärdet för mobiltelefoni kraftigt, allt detta helt i enighet med Seletunrapportens krav från 2010.

En grupp forskare i Kalifornien genomförde nyligen en stor studie av mobilanvändning hos gravida kvinnor. Det visade sig, till forskarnas förvåning, att de mödrar som hade använt mobiltelefon mest under graviditeten hade den största risken att få barn med beteendesvårigheter (autism och adhd-liknande beteende).

Även foster påverkas på ett synnerligen skrämmande vis. Forskarna Jing, med flera, vid Department of Public Health, Shandong University i Kina, har studerat påverkan av mobilstrålning på gravida råttors foster. Forskarna mätte förändringar på både nervcellers signalämnen samt effekter på antioxidativa enzym vilka skall skydda våra celler från oxidativ stress. Slutsats? Mobilstrålningen under graviditeten gav upphov till skador på fostrens hjärnor. De föddes alltså redan hjärnskadade. Vilka mammor och pappor vill det?

Baserat på ovanstående information uppmanar nu organisationen Folkets Strålevern i Norge, föräldrar att skriva på ett formellt avtal där man som förälder inte ger sitt samtycke till att skola eller förskola utsätter deras barn för mikrovågsstrålning från trådlös kommunikationsteknik varken i klassrummet eller inomhus i allmänhet.

Att nu Folkets Strålevern tar detta initiativ för att skydda barns och anställdas hälsa imponerar stort. Men när ska våra egna ansvariga politiker inse samma sak? Kanske dags att ge våra politiker var sin förståelseplatta i stället för en läsplatta?

Olle Johansson

Docent i neurovetenskap, Karolinska Institutet, Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel