Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förstatliga sjukvården och ni får min röst i nästa val – vågar ni?

Med anledning av KD: Regeringen slår sig för bröstet men löser inga problem i välfärden, ST 16/11.

Det var en informativ debattartikel man fick från KD:s gruppledare i Sundsvall, med mycket av de vanliga löftena. Men sen smög det sig in något som inget parti i Sverige har lovat tidigare:

"Framför allt vill påbörja en stor reform där staten tar huvudansvaret för sjukvården, så att alla kan få lika bra vård lika snabbt, i hela landet, som där den är som bäst."

För Plus-kunder: Ebba Busch Thor (KD) på besök i Ånge – gav sin dom över landstinget: "Ett av de absolut sämsta i Sverige"

Om man upprepar det i sina partiledardebatter och i sina vallöften, då har de min röst trots att mycket annat är fel. Men som jag ser det så måste man främst få till sjukvården i landet, och då är en reform där staten tar hand om sjukvården den enda lösningen. Genom ett statligt övertagande av sjukvården friställer man resurser till vården i stället för dyr administration som nu drar ned vården i botten, då byråkraterna först skär ned på de som sköter vården för att klara sig själva.

Men vågar KD verkligen utmana övriga partier som själva verkar vilja skydda sina partikamrater inom landstinget och regionerna mer än att ordna en fungerande sjukvård? När vill till exempel Vänsterpartiet vakna, som vill stå på de svagas sida i alla lägen. Är de sjukas rätt till jämlik vård mindre värd när det kommer till platser i landstingen och regionerna?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Alla partier måste gå tillbaka till grunden – att väljarna valde dessa för att sköta om stat, kommuner och landsting så att skattepengarna utnyttjades på bästa sätt. Sedan länge har man missbrukat landstinget för sitt eget bästa, nu när kostnaderna skenar vågar man inte stå för sina felsteg utan låter notan gå vidare till oss skattebetalare. Jag har väntat på att någon skulle kunna ta upp frågan i en valdebatt som Göran Hägglund gjorde, men han blev nedtystad och borttagen av media så hans inlägg blev effektivt tystat. Finns det några partier som vågar ta upp något som 80 procent av befolkningen tycker, att sjukvården skulle vara bättre som statlig. Våra kommunpolitiker kan fixa det lika bra och vi slipper fler landstingsdirektörer som kommer hit och gör stora pengar för just ingenting.

Jag säger bara att det första partiet som säger att vi skall jobba för en statlig sjukvård inom nästa regeringsperiod, det kommer jag att rösta på.

Skattebetalare

Läs också:

Hur kan samåkning med andra sjuka vara patientsäkert?

Sjuksköterska: Jag skulle inte vilja att mitt sjuka barn vårdades av slutkörd personal

Vi har längst vårdköer i Sverige – S låter ideologin gå före patientnyttan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel