Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvaret bekräftar ubåtskränkning

ÖB Sverker Göranson bekräftar på en presskonferens att det var en "mindre ubåt" som kränkte svenskt vatten i oktober. "Vi kan utesluta allt annat", säger Göranson. Nationaliteten har inte fastställts.(TT)

Annons

– Sverige utsatts för en grov kränkning av en främmande makt, säger ÖB, men analysen har inte kunnat fastställa inkräktarens nationalitet.

Den bild av ett misstänkt föremål som togs av en privatperson har analyserats.

– Det vita skummet är inte bogsvall utan ett fenomen som uppstår när vattnet (i en ubåt) trycks ut av ventiler, säger Sverker Göranson.

Ubåten ska strax efter fotograferingen ha dykt ner i undervattensläge. Försvaret har även bland annat hittat bottenspår.

ÖB säger att bevisläget är väldigt starkt, jämfört med tidigare bekräftade intrång på svenska vatten.

På frågan vad det är som saknas för att kunna fastställa var miniubåten kommer ifrån svarar han:

– I grunden är det nödvändigt att tvinga upp den till ytan för att kunna göra det.

Utöver den bekräftade ubåtskränkningen har tre av varandra oberoende källor gjort observationer i skärgården på ytterligare aktivitet. Den informationen har den näst högsta trovärdighetsgraden i det system militären använder.

– Tillsammans med ytterligare observationer och den bekräftade ubåten ger det oss ett mönster, säger Göranson.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Stefan Löfven betonar allvaret i det inträffade.

– Vi vet inte vem som ligger bakom, säger Löfven.

– En motståndare ska aldrig kunna räkna med att uppträda ostört på svenskt territorium, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Han framhåller att försvarets operativa förmåga ska stärkas.

Samtidigt slår statsministern fast att det inte föreligger något akut hot mot Sveriges säkerhet men understryker att försvaret har rätt att angripa en inkräktare med skarpa vapeninsatser.

– Vi kommer att försvara vår territoriella integritet med alla tillgängliga medel, säger Löfven.

Ett säkerhetspolitiskt råd ska inrättas i statsrådsberedningen, meddelar Stefan Löfven, och nämner en rad oroshärdar av skilda slag på olika håll i världen. Löfven kommer själv att leda rådets arbete.

Bakgrund

Det var den 17 oktober som Försvarsmakten offentliggjorde att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan "en sagesperson" lämnat mycket "trovärdiga uppgifter".

Fartyg, helikoptrar, markpersonal, dykare och sannolikt ubåtar deltog i sökandet. Försvarsmakten släppte en bild på vad som antogs vara en främmande ubåt. Senare meddelade försvaret att man fått in ytterligare två observationer.

Huvuddelen av operationen avslutades fredagen den 24 oktober. Insatschef Anders Grenstad meddelade att det troligen förekommit främmande undervattensverksamhet men att dessa nu lämnat området. Enligt honom var det inte en konventionell u-båt som kränk svenskt vatten.

Flera bedömare pekade ut Ryssland som misstänkt för att ligga bakom kränkningen.

– Det mest troliga är att det handlar om en främmande undervattensoperation och att det är Ryssland som ligger bakom den, sade Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, medan sökoperationen pågick.

Från ryskt håll avfärdades dock anklagelserna, inte sällan i en ironisk ton.

Mer läsning

Annons