Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarets svaghet en offentlig hemlighet

Sveriges överbefälhavare har uttryckt åsikten att det svenska försvaret kan försvara sig mot vad som kallas ett begränsat mål och det under en veckas tid eller så. Nu höjs röster att ÖB, Sverker Göransson, i och med detta kan ha gjort sig skyldig till brott mot rikets säkerhet.

Dagens Nyheter gjorde i går gällande att chefsåklagaren vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, Tomas Lindstrand, har aktualiserat frågan. Detta väcker en och annan tanke. Den som påpekar att rikets säkerhet i praktiken är högst osäker, skulle alltså ha röjt hemlig information. Frågan blir: Hemlig för vem?

Åklagaren kunde lika gärna ha undersökt förhållandet att ritningar och bilder på Hemsö kustartillerifästning finns på internet (fästningen är numera ett museum).

Till DN säger Tomas Lindstrand att "en främmande makt" kan ha "väldigt stor nytta av en sådan uppgift". Det förutsätter å andra sidan att en presumtiv fiende inte redan kände till problemet. Och åklagaren kanske tror att så är fallet. Det kan ju bero på att åklagaren har haft annat för sig än att följa med hur det svenska försvaret utvecklats, eller snarare avvecklats, under en lång följd av år.

Alla anställda i försvarsmakten från plutonschefsnivå och uppåt känner relativt väl försvarsgrenarnas styrkor och svagheter. Det vilar ett löjets skimmer över blotta tanken på att denna kunskap skulle vara exklusiv. I dagsläget är förmågan att försvara svenskt territorium militärt mot en kvalificerad angripare närmast obefintlig. Man kunde önska att den uppgiften var hemligstämplad, men så är det inte. Sakernas tillstånd har varit "avhemligade" hela 2000-talet.

Det är bara en gissning, men om vi ställde frågan till de anställda, så skulle en majoritet svara att ÖB överdriver försvarets förmåga. Förklaringen till detta är enkel: Vad ÖB uttalade sig om var inte ens vår kapacitet i nuläget. Vad Sverker Göransson talade om är vad försvaret ska klara av när insatsorganisationen är intrimmad och klar.

Nuvarande och tidigare regeringar och riksdagar har gett försvaret dess ekonomiska ramar. Den tänkta försvarsförmågan innebär att Sverige kanske kan värnas militärt, i alla fall om det gäller ett avgränsat geografiskt område, och i alla fall om vi får en månad på oss för förberedelser.