Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt arbete för kräftorna i Ljungan

Vid Ljungan har nu kräftprojektet varit i gång sedan början på 2000-talet. Nu har diskussionen startat med Ånge kommun om att förenkla vandringsleder för fiskar och kräftor i vattendragen.
– arbetet med kräftorna har varit framgångsrikt så här långt säger Johan Rignell, ansvarig för kräftprojektet.

Projektet startade i samband med att stora delar av kräftorna dog i Ljungan 1999. Sedan dess har det planterats nya kräftor i vattnen fram tills ungefär fem år sedan, och tagits årliga prover med hopp om att det en dag ska gå att fiska kräftor i området igen.

– Vi har provat i liten skala nu och det ser ljust ut men först om ett par år kan det gå att fiska kräftor med licens och med fiskekort för allmänheten, säger Johan Rignell.

Det nya förslaget är att samarbeta mellan kommun och bland annat kraftverk och fiskvård för att underlätta för kräftor och fiskar att kunna vandra genom sjöar och floder utan mänskliga hinder i vägen.

Projektet är inte formellt än utan är i startgroparna och hittills har det bara varit några möten för att diskutera förslaget.

– Vi fick en förfrågan om att starta en grupp som arbetar med det här, så vi har började haft möten nu, säger Åke Nyhlén, Vice ordförande i kommunstyrelsen.