Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt bra betyg till hemtjänstmaten

Efter kritik vill Sundsvalls politiker ge en mer nyanserad bild av pensionärernas mat. Efter tre dagar in i testet öser kommunalrådet Peder Björk beröm över luncherna.
– Jag beställde efterrätt i lördags, men jag kunde inte äta den. Jag var alldeles för mätt.

Annons

I projektet #enlådamat ska Peder Björk (S) äta samma rätter som serveras till kommunens pensionärer. Efter tre minuter i mikrovågsugnen är dagens lunch klar.

– Det doftar fantastiskt gott. Jag hade faktiskt höga förväntningar innan vi satte i gång eftersom jag vet att maten är av hög kvalitet. Ändå blev jag glatt överraskad över hur mycket det smakar, säger han.

För dagen serveras stekt fläsk, kokt potatis, äpple, lök, broccoli och en smörsås. Trots att fläsk inte är Peder Björks favoriträtt så äts allt på tallriken upp.

– Att ha äpple och lök till blev väldigt bra. Den kokta potatisen var också bättre än jag trodde. Mikrad potatis brukar ju sällan vara så bra, säger han.

Bakgrunden till projektet är den kritik Sundsvalls kommun fick efter att Per Larsson publicerade en bild på den middag hans 92-åriga mamma hade fått via hemtjänsten. Flera Sundsvallsbor rasade och krävde att kommunens politiker själva skulle prova maten.

Nu äter ni den här maten i en vecka. Går det att säga hur äldrevårdens mat är på den korta tiden?

– Nej, det är klart att det finns en skillnad. Men syftet med det här var att visa en mer nyanserad bild av maten som våra gamla får, säger Peder Björk och fortsätter:

– Samtidigt önskar jag att fler fick möjlighet att ta del av den här maten. Jag tror att många skulle bli väldigt positivt överraskade. Det är ordentliga portioner och väldigt mycket smak.

Bortsett från Peder Björk ingår projektets testpanel av socialnämndens ordförande Malin Larsson, den matintresserade konsulten Anna Frisk och Sundsvalls Tidnings reporter Janne Olby.

Läs även:

Välkommen på lunch – så smakade kommunens matlåda

Följ matlådeupplevelserna – och ställ era frågor här

Mannerström tycker till om matlådan