Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt företagande eller bara hobby? - fråga för 100-årigt familjeföretag

Som företagare måste man få en lön.
Det konstaterar Nicklas Bergström, 33, som i tredje generationen, för etthundrade året, driver blomkruksfabriken i Gränsfors "som ett levande museum".

Han är tveksam om framtiden och det berättade han på måndagen för besökande riksdagsledamoten Mikael Oskarsson (kd), även ledamot av näringsutskottet.

Alternativen är att fortsätta som nu, med en anställd. Bär det sig inte, måste jag söka mig något annat arbete och ha tillverkningen här enbart som en hobby på sidan om.

Peter Larsson, Bergsjö, har varit anställd i ett par år och dessutom finns Nicklas far, 82-årige piggelinen Hjalmar, på fabriksgolvet som ideellt arbetade.

Med leran från trakten, med formar som så gamla som 1884 och en press från 1941 skapas produkter hantverksmässigt. Kvaliteten är odiskutabelt hög, efterfrågan också. Det är "bara" lönsamheten som är problemet.

I Sverige går 52 procent av intäkterna till arbetsgivareavgifter och skatter. I Tyskland bara 32 procent, delgav Nicklas Bergström för Mikael Oskarsson.

Näringsutskottets utsände lyssnade - han betonade att besöket gjordes för det - och sade att den borgerliga regeringen verkar för förändringar som kan skapa nya jobb.

Säljer jag ett fat för 500 kronor går hälften till avgifter och skatter, konstaterade Nicklas Bergström som betonade att han vill betala till det allmänna men att det måste få bli något över för egen del.

Det går heller inte att ta ut högre priser. Jag skulle kunna importera krukor från alla möjliga håll och sälja dem billigare än våra egna.

Det vill nu inte Nicklas Bergström. Han har likt pappan och nyanställde Peter Larsson känslan för företaget.

Jag trivs alldeles utmärkt här, försäkrar Peter Larsson. Har tidigare arbetat i bland annat byggsvängen men det är en speciell känsla att tillverka saker hantverksmässigt som jag nu får göra.

I Baståsen finns ett tiotal småföretagare samt Gränsfors Bruks yxsmedja och Stefan Lundholms Ice Sports. En sann företagsby.