Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt sänkt energiskatt för norra delarna av Sverige: "Det gynnar oss"

En rad kalla kommuner i norra delarna av Sverige får behålla sänkt energiskatt.
Regeringen anser att den lägre skatten håller för EU:s regler.
– Det är bra, det gynnar oss i Norrlands inland, säger Bo Berglund, vd på Elkapsling i Alby.

En statlig utredning som tillsattes av den förra regeringen föreslog att den sänkta energiskatten skulle avskaffas när det nuvarande undantaget löper ut 2017. Utredaren såg problem med anpassningen till EU:s regler.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) gör en annan bedömning och föreslår i stället att skatteundantaget ska fortsätta att gälla. Men nedsättningen föreslås till 9,6 öre per kilowattimme i stället för dagens 9,9.

Bo Berglund, vd på Elkapsling i Alby, är positiv till förslaget.

Läs även: IT-utveckling skapar jobb i Alby

– Det är välkommet att stödet finns kvar, det gynnar oss. Vi får bättre förutsättningar att bedriva verksamhet i Norrlands inland, där det är kallare. Företaget förbrukar många kilowattimmar och vi jobbar redan på att minska energiförbrukningen genom att använda bergvärme och annat. Då kan vi lägga pengarna på miljöåtgärder för att ytterligare få ner elförbrukningen i stället.

Orsaken till att hushåll och serviceföretag kan få lägre energiskatt är att uppvärmningskostnaderna är högre. I dag gäller den lägre skatten för alla kommuner i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län, men även i bland annat Ånge, Ljusdal och Torsby.

"Jobben ska bli fler i Norrland, och vi ska ta hänsyn till att uppvärmningskostnaderna är högre där. Det är bra att EU-reglerna tillåter lägre energiskatt i området", säger finansminister Magdalena Andersson i en kommentar till TT.

För att anpassa de svenska reglerna till EU-rätten föreslår regeringen att information om de företag som får statligt stöd ska offentliggöras på en webbplats och att stöd till företag som är i ekonomiska svårigheter ska begränsas.