Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätter att ta pris i poesitävlingar

2014 blev hon trea och tvåa i två poesitävlingar.
2015 fortsatte Annamaya Öhlund i Sundsvall i samma stil. Tre respektive seger blev årets facit.

2014 var det en tävling på Skrivarsidan.se som hon kom trea i, i konkurrens med 200 andra bidrag, samt tidskriften Populär Poesis tävling där hon tävlade mot 132 andra bidrag och kom på andra plats. Våren 2015 var det sajten poeter.se som ordnade tävlingen där hon kom trea bland 338 bidrag, och nu i december vann hon samma tävling som hon i fjol kom tvåa i - den som anordnades av Populär Poesi. Den här gången tävlade 130 bidrag.

– Jag har tävlat fyra gånger och placerat mig alla fyra gångerna, säger Annamaya Öhlund.

Även om hon finns representerad i flera antologier - nyligen kom till exempel lärarantologi utgiven av "Liv i Sverige" - har hon aldrig gett ut en egen poesibok. Det är på nätet hon skriver.

– Framför allt publicerar jag mig på poeter.se, Sveriges största poesisajt. Man skriver som i en blogg och där finns också mina poesivänner som läser. Jag läser också mycket av vad andra skriver, säger hon.

– Numera finns en hel liten poesivärld som lever på nätet. Om jag inte hade fått så bra respons på nätet hade jag aldrig vågat skicka in tävlingsbidrag. Jag skriver varje dag; jag skulle inte överleva annars. Om andra vill läsa är det roligt men framför allt berättar jag för mig själv, säger hon.

Annamaya Öhlund intresserar sig för psykologiska skeenden där det är en eller högst två personer inblandade. Ofta står barnet i centrum; hennes egna, barnet i henne själv eller barnet som vi alla har inom oss. Hon strävar efter att skriva lättläst men med djup under ytan och textmässigt komprimerat. "Diktnoveller" kallar hon ofta formen.

Vinnardikten i Populär Poesi-tävligen heter "tjugosju" vilket är väldigt svårt att säga för en som inte kan svenska. Och det finns en verklighetsbakgrund, hämtad från hennes eget volontärarbete i Svenska kyrkan med att ge språkstöd till nyanlända som ännu inte fått uppehållstillstånd och därmed tillträde till SFI.

I dikten undervisar hon en kvinna med turkos sjal, som har varit en vecka i Sverige, försöker härma. "hon är en exotisk fjäril med turkos sjal/själv är jag en gråsvart nattfjäril/jag antar att vi är vackra på olika sätt" funderar hon och "jag får självförtroende/kan något/hon får språk/lär något" blir en win-win-situation. De är ju inte så olika, bara "två mammor med samma ambition/att göra våra barn lyckliga/det är en miljardinvestering" och "när hon går föreställer jag mig en vän" för "det kan ju inte regna hela livet".

Hon deltar också i poeter.se:s antologi "Make love not war - Poesi för kärlek" som gavs ut i december.