Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätter att växa för alla nyanlända barns skull

Idén är att ge alla barn samma möjlighet till att klara den svenska skolan.
Idag erbjuder Utbildningsporten webbaserad studiehandledning på hela 65 språk.
– Vi vill inte konkurrera med den svenska skolan, vi vill komplettera, säger Gudrun Brännberg, ansvarig.

Annons

Företaget Utbildningsporten startades 2012 av Gudrun Brännberg efter ett projekt för att se om hennes idé var möjlig att genomföra. Tanken var att genom webbkonferenser hjälpa barn med annars modersmål än svenska.

– Jag såg att det fanns ett behov av studiehandledning på modersmål i skolorna som skolorna själva inte kunde fixa. Och det behovet kommer bara att fortsätta öka, säger Gudrun.

I praktiken fungerar det så att skolor hyr in studiehandledare av Utbildningsporten som kartlägger elevens kunskaper och startar att jobba från den nivå just det barnet är på. Genom att kartlägga kunskaperna som barnet har kan studiehandledaren binda band mellan läraren på skolan och eleven.

– Vårt mål är ju att få barnet så snabbt som möjligt ska vara självgående i skolan. Det gäller bara att hjälpa till så eleven kan knäcka koderna och så att kommunikationen mellan elev och lärare fungerar.

Gudruns driv är grundad i hennes hopp om att alla ska få samma chanser att komma in i samhället efter att ha invandrat eller flytt till Sverige.

– Man blir ju trött som elev att vara på skolan en hel dag och anstränga sig för att försöka förstå utan att kunna språket. Men genom studiehandledare kan vi hjälpa till där skolan har svårt att få tag i rätt kompetens.

Utbildningsportens bas ligger i Sidsjö, Sundsvall men verksamheten sträcker sig från Lycksele till Malmö.

– Utvecklingen har inte gått lika snabbt som vi hoppats, vissa kommuner verkar vara rädda för teknik, säger hon.

– Men det är ju just genom att vi är webbaserade som vi kan vara tillgängliga för alla. Även ute på mindre orter mitt ute i skogen, alla barn ska få en chans in i skolan och samhället.

Målet Gudrun och hennes anställda jobbar mot nu är att informera samtliga kommuner i Sverige om att de finns.

– Så länge alla fått informationen så kan vi inte göra mer. För oss handlar det om barnen, och att veta att vi gjort allt för att göra hjälpen möjlig.