Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtvivlan född ur frustration göder terror

Annons

De som gjorde det här (terrordåden i Paris) är samma personer som tvingar olyckliga människor på flykt. Snälla, blanda inte ihop de här sakerna! Den som säger så är EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Må han lyckas få EU-länderna att som han säger, skydda både Schengensamarbetets fria rörlighet, en fördelning av asylsökande och hjälp till Afrika.

Ett system där asylsökande fördelas mellan EU:s medlemsländer är extra viktig för Sverige, som tagit ett oproportionerligt stort ansvar i flyktingkrisen. Det står väldigt klart nu, att EU precis som FN inte kan vara bättre än summan av sina medlemsländer. Det ger anledning till pessimism när väljarna röstar fram nationalister av diverse sorter att styra sina länder.

Det var uppenbarligen mycket nära att flyktingkrisen också blev till en akut politisk kris. Får man tro mediernas uppgifter så handlade det om en enda röst i Miljöpartiets riksdagsgrupp. Det hade inte blivit en lättare uppgift att lösa flyktingkrisen med anständigheten i behåll, om regeringen hade spruckit. För tyvärr fortsätter Moderater och Kristdemokrater att bjuda över i strängare regler, även om det innebär att man bryter mot de internationella asylreglerna.

Vad de regler som nu föreslås i slutänden betyder är svårt att säga. I bästa fall minskar antalet asylsökande. Det är syftet och anledningen till att förslagen till nöds kan accepteras. Lika säkert är att de kommer att öka byråkratin. En omprövning efter tre år av de tillfälliga uppehållstillstånden är bara ett exempel.

Terroristerna väljer sina mål. Efter attacker mot ett ryskt passagerarplan och franska ungdomar, så har turen nu kommit till det enda land där det finns något kvar av det hopp den arabiska våren födde. Det är ingen slump att Tunisien drabbades av en självmordsbombare. Goda demokratiska exempel ses som ett hot av extremisterna i IS (Isil, Isis, Daish).

Kampen mot IS drabbades av en motgång i veckan när Turkiet sköt ner ett ryskt bombplan vid den turkiska gränsen mot Syrien. Oklart på vilken sida av gränsen, även om planet hamnade på syrisk sida.

I bästa fall börjar vi trots det se en samling mot IS som inte skådats tidigare. Risken för en upptrappning av oron mellan Turkiet och Ryssland förefaller ändå inte överhängande.

USA:s utrikesminister John Kerry varnar på goda grunder för att det accelererande våldet i Palestina riskerar att urarta. Palestinska knivdåd möts med israeliska dödsskjutningar. Israels svar verkar sakna alternativ i det korta perspektivet. Men för en lösningen på längre sikt krävs de kompromisser som Kerry förespråkar. Sanningen är att palestinierna redan gått väldigt långt på en väg där Israels svar blivit att beröva palestinierna allt hopp genom att sätta fredsprocessen helt på undantag.

Utrikesminister Margot Wallström (S) fick efter terrordådet i Paris kritik för ett uttalande där hon talade om hur just bristen på all framtidstro ställer unga palestinier inför valet att "acceptera en desperat situation eller att ta till våld".

Den sorgliga sanningen är att Wallström har fullständigt rätt. Vi kan vara stolta över vår utrikesminister.

Också påven Franciskus varnar under sitt besök i Afrika för hur "förtvivlan född ur fattigdom och frustration", kan leda till terrorism. Denne påve har än en gång rätt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel