Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förundersökning mot kulturprofilen

Åklagare har inlett en förundersökning mot den så kallade kulturprofilen. Mannen anklagas för en rad sexuella övergrepp och trakasserier.

Vad förundersökningen gäller vill kammaråklagare Christina Voigt inte kommentera.

18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien. Enligt tidningen har åtta kvinnor polisanmält honom. Fyra av anmälningarna ska gälla våldtäkt.

Ett par av fallen har överskridit preskriptionstiden och åklagare Christina Voigt vill inte kommentera hur många anmälningar hon tagit emot eller huruvida mannen är misstänkt för brott., rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag tänker inte säga mer än att det är en inledande fas och att det råder förundersökningssekretess. Mer än så vill jag inte kommentera, säger kammaråklagare Christina Voigt till TT.

Efter DN:s granskning har Akademien klippt alla band till mannen. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört. Akademien har nu tillsatt en utredning som ska genomlysa ledamöternas relation till kulturprofilen och särskilt om han har haft något inflytande, direkt eller indirekt, över Akademiens utdelning av priser, stipendier och finansiering.

TT har sökt kulturprofilen.

*

Fakta: Fallet "kulturprofilen"

18 kvinnor har i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

Akademien har beslutat att klippa alla band med mannen. Beslutet motiverades dels av DN:s granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

Den ständiga sekreteraren Sara Danius har anlitat en advokatbyrå som ska utreda ledamöternas relation till profilen. Utredningen väntas bli klar om ett par månader.

Akademien har även beslutat att skärpa sina regler kring jäv.

Kulturprofilens verksamhet nekas efter DN:s granskning fortsatt stöd av Stockholms stad. Även Statens konstråd, Musikverket och Stockholms läns landsting ska se över sin bidragsgivning.