Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förundersökning om tjänstefel inleds efter dödskraschen i Fredrika – polisens presstalesman: "Jag är förvånad"

Polisens vakthavande befäl hade ansvaret för biljakten som kostade en polis livet den 5 november förra året.
Nu inleds en förundersökning om tjänstefel.
– Jag har mer kännedom än alla och envar, men jag är förvånad, säger polisens presstalesperson Börje Öhman.

Vi skrev i går om att det vakthavande befälet vid tiden för kraschen i Fredrika, som kostade en polis från Örnsköldsvik livet, är misstänkt för brott.

Nu väljer åklagaren Håkan Roswall att inleda en förundersökning om tjänstefel.

Polisbefälet kommer att fortsätta arbeta i ordinarie tjänst.

– Han arbetar i sin ordinarie placering som vakthavande befäl. Polismyndigheten har tittat på det här i förhållande till att det delges misstanke och har fullt förtroende för honom i rollen, säger polisens presstalesperson Börje Öhman.

Hur har övervägandet sett ut?

– Det är vår ensak. Vi har naturligtvis övervägt det. Skulle det här drivas till en eventuell dom får vi titta på det då. Men som läget är nu jobbar han kvar.

Men att förundersökningen inleds väntade han sig inte.

– Jag har mer kännedom än alla och envar, men jag är förvånad. Mer kan jag inte kommentera för att det ingår i förundersökningen.

Varför utredningen startar är inte preciserat och Håkan Roswall har valt att inte kommentera, med hänvisning till sekretess, skriver SVT.

Öhman medger att åklagaren kan känna till sidor som han inte känner till.

– Men generellt kan man säga att patrullen vid en biljakt ska rapportera till vakthavande befäl hur färden går, hastighet, trafikintensitet, om det bedöms farligt eller inte farligt. Och utifrån det har vakthavande befäl ansvaret för om det ska fortgå eller avbrytas.

Till försvarare har Johan Sterner utsetts. Han är på Börje Öhmans linje.

– Jag delar inte alltid polisens åsikter, men jag kan hålla med om att det är mycket skrik för lite ull. Samtidigt är det väl också rimligt att man gör en utredning med tanke på att det slutade med en dödsolycka, säger han till SVT Västernorrland.