Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvånas över sitt beslut

Sundsvalls kommunalråd förvånades när landstinget tog ställning för Härnösand i flytten av Mittuniversitetet.

Men mest förvånad är nog Rodney Engström (M).

Han deltog nämligen i beslutet i landstingsstyrelsen.

Utan att själv veta om det.

– Endera sov jag eller så måste jag skaffa mig hörapparat, säger Rodney Engström.

Engström sitter som kommunfullmäktiges ordförande i Sundsvalls kommun, men är även ersättare i landstingsstyrelsen, där han gick in som ledamot vid tisdagens möte i Landstingsstyrelsen.

Stor förvåning

ST har tidigare berättat hur Landstingsstyrelsen något överraskande tog ett gemensamt uttalande om att stödja Härnösand i kampen om att få behålla Mittuniversitetet. Uttalandet väckte stor förvåning hos Sundsvalls kommunalråd Lars Persson (FP) och Magnus Sjödin (M).

Ännu mer förvåning

Ännu mer förvånande är hur toppolitikern Rodney Engström lyckats delta i ett beslut, som han i efterhand inte förstår hur han kunnat medverka i.

– Jag uppfattade att presidiet skulle göra någon skrivelse som skulle mejlas ut och sedan godkännas. Jag blev mycket förvånad när jag i efterhand fick höra vad vi beslutat om, säger Engström.

Vad betyder det här?

– Hade det med tydlig klarhet framkommit att landstinget skulle protestera mot nedläggningen av campus i Härnösand, då hade jag framfört synpunkten att den som kan den här frågan bäst är Mittuniversitetet. Jag har antingen totalt missuppfattat eller hört fel. Det är den krassa sanningen, säger Engström.

Har det hänt tidigare att du missuppfattat beslut som du fattat?

– Nej, aldrig.

Din partikamrat och kommunalrådet Magnus Sjödin är förvånad över landstingets ställningstagande, den förvåningen borde rimligtvis spilla över på dig?

– Som jag sa så hörde jag dåligt, eller så sov jag, men det gjorde jag givetvis inte. Jag har uppfattat det här helt annorlunda, säger Engström.

Länsglasögon

Landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) står samtidigt fast vid sitt stöd till att Härnösand ska få behålla Mittuniversitetet, eftersom han tycker det är en viktig regionalpolitisk fråga.

– Men jag har ett länsperspektiv och jag stödjer inte en enskild ort. Jag har länsglasögonen på mig när jag pratar, säger Per Wahlberg.