Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvarade dynamit i lägenhet

Högexplosiv dynamit och sprängdeg förvarades i en lägenhet i centrala Sundsvall. Hanteringen avslöjades när mannen greps misstänkt för narkotikabrott och dopningsbrott. Tingsrätten har nu dömt honom till 150 dagsböter.

Polisen beslagtog kraftig dynamit, fem stycken Nobel Primer och sju Maxi Prime, pentylstubin, vit tjärstubin, sprängdeg, dynamitpatroner, svart tjärstubin och 288 sprängkapslar, kondensatortändapparat och vinda med tändkabel i mannens lägenhet på Trädgårdsgatan i Sundsvall.

Tingsrätten har beslutat att allt ska förverkas förutom tändapparaten och tändkabelvindan.

Sprängmedlen förvarade mannen i hemmet för att han skulle spränga veckan därpå, han var medveten om att hanteringen var felaktig. En sprängkunnig bedömde att om en explosion inträffat skulle mannens lägenhet blivit fullständigt utblåst liksom fönsterrutorna i lägenheten mittemot.

Den 28-åriga mannen fälls också för ringa narkotikabrott och rattfylleri eftersom han var påverkad av amfetamin vid bilkörning. I bilen som han då färdades i påträffades drygt 2 500 tabletter som klassas som dopningsmedel plus 18 ampuller. Eftersom ingen analys av styrkan på preparaten gjorts så bedöms brottet som ringa.

Mannens förklaring till att dopningspreparaten fanns i bilen var att han inköpt dem i Thailand och då inte vetat att de var dopningsklassade. När han fick veta det visste han inte vart han skulle göra av dem och lade dem därför i bilen.

Straffet lindrades för att mannens sprängkort återkallats och han förlorat sitt jobb som ordningsvakt på grund av det inträffade.