Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fosse favorit till nordiskt storpris

Blir det Jon Fosse som får Nordiska rådets litteraturpris på tisdag? Norrmannen, som ständigt återkommer i Nobelspekulationerna, har avslutat sin kärlekstrilogi och framstår som en av favoriterna.

"Den kommer att bli en del av vår litteraturhistoria" skev norska Dagbladet när trilogins sista del, "Kvällning", kom i fjol. Fosses norska förslagsredaktör, Cecilie Seiness, beskriver böckerna som kronan i hans författarskap.

I mer än tusen olika uppsättningar har Jon Fosses dramatik tolkats världen över, men det var som prosaist han debuterade.

"Trilogin" handlar om Asle och Alida, två utsatta människor på jakt efter sin plats i världen.

De tre delarna utgör tillsammans inte mer än drygt 300 sidor. I vilken genre han än skriver ser sig Jon Fosse som poet. Hans minimalistiska prosa är full av återupprepningar, där fraserna ständigt skiftar i betydelse.

– Han är en stark kandidat, säger författaren och poeten Eva Ström, som tidigare både fått priset och representerat Sverige i Nordiska rådets prisjury.

Förra gången Fosse var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris – 2001 – gick det i stället till landsmannen Jan Kjærstad. Även om Fosse inte faller juryn på läppen i år heller ger hans nominering konturer till ett pris med många starka kandidater framhåller Eva Ström.

Danmark har nominerat Pia Juul och Helle Helle, båda etablerade och lästa författare även på svenska. Till den kategorin hör också i hög grad islänningen Jón Kalman Stefánsson, vars nya roman "Fiskarna har inga fötter" handlar om en nation som har svårt att se sig själv i ögonen, om man får tro författaren själv.

Romanen är ett slags släkthistoria där olika berättelser från olika tidsplan vävs samman. En stor del utspelas i Keflavik och kring den amerikanska militärbasen.

De svenska kandidaterna då, har de någon chans? Absolut, enligt Eva Ström som menar att Bruno K Öijers diktsamling "Och natten viskade Annabel Lee" är en stark kandidat.

– Inget ont om Therese Bohman, men hon har framtiden för sig. Bruno K Öijer är en jättefin poet.