Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera nyheter för fotbollsdomarna – straffinten är nu förbjuden: "Då får man inte lägga om"

På allsvenska upptaktsträffen släppte domarna in oss i sina förhållningssätt.
En del nyheter presenterades, bland annat vad som händer vid en viss straffint.
– Då förlorar man straffsparken, säger domarbasen Bosse Karlsson.

Annons

Bosse Karlsson berättade under allsvenska upptaktsträffen om vad domarna tryckt på.

På måndagen, under den allsvenska upptaktsträffen, pratade domarna om sina nya förhållningssätt 2017.

Bland annat kommer en "vanlig" hands inte att mynna ut i varning, så som den kunnat vara tidigare när spelare medvetet stoppat bollen med handen. Däremot om man försöker slå in bollen i mål eller hindrar anfall.

Dessutom kommer lirkiga straffskyttar att behöva se upp.

Ett exempel visades från förra säsongen med en otillåtet slagen straff, där spelaren först avvaktade och fintade tillslag innan han satt ner stödjebenet, varpå han också avvaktade och fintade tillslag efter att han satt ner stödjebenet.

Förut gällde regeln att straffarna skulle slås om. Men nu får spelarna inte ens det. Dessutom får bollen inte spelas bakåt.

– Man får inte finta med stödfoten. Nu förlorar man straffsparken. Det är en viktig del att vi får den informationen utredd nu. Det blir indirekt frispark, säger Bosse Karlsson, ordförande för domarkommittén.

Det gjordes också förtydlingar om frilägesutvisningar. Fasthållningar och knuffar ger fortfarande rött kort. Men om en försvarande spelare försöker bryta eller spela på bollen i straffområdet, men misslyckas och fäller motståndaren, så blir det bara gult kort. Ingen ändring utanför straffområdet. Då blir det fortfarande målchansutvisning.

Mer läsning

Annons