Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har inte råd att vara ett jojo-lag

/

Annons

Snacka om drömstart.

GIF Sundsvall inleder den allsvenska återkomsten med att möta regerande mästarna Malmö FF på hemmaplan i premiären,

Malmö FF som för bara ett par månader sedan spelade mot Juventus i Champions League reser då till Sundsvall för att springa ut på Norrporten Arenas konstgräs, vilken grej.

Mer upplagt för fullsatt än så blir det inte.

Det är Allsvenskan, det är premiär och det är ett högklassigt motstånd som väntar. Pricken över i:et hade ju varit om Emil "Mini-Foppa" Forsberg fortfarande tillhörde de himmelsblå, men vilka krav kan man egentligen ställa?

Nej, det här kan bli en riktig fotbollsfest och en härlig start på den allsvenska säsongen i april månad. Frågan är bara hur det kommer att gå för GIF Sundsvall när laget nu är tillbaka i finrummet?

Klart är att laget verkligen behöver hålla sig kvar i Allsvenskan den här gången.

GIF har blivit en riktig "jojo-klubb" som pendlat mellan Allsvenskan och Superettan, och det har man inte råd med i längden.

I höstas pratade jag med GIF Sundsvalls ordförande Johan Nikula inför den sista omgången i Superettan. Han sa då:

"Möjligheterna ökar när man går upp, men då gäller det att hänga kvar. Att fortsätta en jojo-liknande resa upp och ner i Allsvenskan kostar på, både i närvaro och i pengar".

Nikula var alltså tydlig med hur viktigt det är att hålla sig kvar i Allsvenskan om man tar steget upp, vilket föreningen gjorde.

Varje gång man byter serie förändras förutsättningarna på flera sätt. Sponsorpengar, publiksnitt och löner ändras vilket innebär ett tufft jobb för föreningarna som ska anpassa kostymen efter den nya nivån.

Det är bara att kolla på Timrå IK som kämpat med en sargad ekonomi, och inte blev det bättre av att klubben åkte ur Elitserien och har spelat i Hockeyallsvenskan de senaste säsongerna. När publiksnittet har dalat i andraligan har klubbens ekonomi raserats.

GIF Sundsvall har redan ett tufft ekonomiskt läge och hade man inte gått upp i högsta serien i höstas hade föreningen gjort en billigare satsning de kommande åren.

Nu är man i Allsvenskan, men vi kan knappast påstå att man gjort någon storsatsning. Nej, GIF har i stället prioriterat att behålla spelartruppen och ersätta de spelare man tappat.

Med tanke på det ekonomiska läget är det klokt, och jag tror även att det är ett bra drag rent sportsligt. När det inte finns möjligheter att värva dyrt är det bättre att satsa på det som var GIF Sundsvalls stora styrka redan den gångna säsongen, nämligen kontinuiteten.

Nuvarande GIF-trupp har till väldigt stora delar jobbat tillsammans med tränarduon Joel Cedergren och Roger Franzén i flera säsonger och det är en fördel.

Kanske den fördel som GIF behöver för att jojo-resan mellan landets två högsta serier äntligen ska ta slut.

Nu är det dags att etablera sig på allvar.

Mer läsning

Annons