Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Kaptenen först att lämna skutan

/
  • I går presenterade Djurgårdens IF Kevin Walker på en presskonferens på Stadion. En presstäff där man till 100 procent spann vidare på Idoltemat – till glädje för vissa av djurgårdsfansen, till ilska för fler än så.

Kaptenen blev först att lämna skutan.
Fotbollsspelaren som går hand i hand med sin gitarr och sin musikkarriär byter scen. Kevin Walker tar, precis som det spekulerats ett bra tag, klivet från GIF till DIF.
GIF Sundsvall har varit generöst och tolerant och låtit honom sjunga ut. Här har han fått förtroendet både på och utanför planen. Som lagkapten i klubben och affischnamn för staden Sundsvall.

Annons

I stora Stockholm är klimatet ett helt annat. Och i djurgårdsfansens ögon och själar är Kevin Walker i grund och botten en gnagare. En AIK:are som agerat gästartist uppe i Sundsvall. En rival i gulsvart.

Under den hektiska Idolhösten fick Kevin en djurgårdströja med Walker och nummer 89 tryckt på ryggen.

Programledaren och supportern Pär Lernström försökte locka över Kevin till sin klubb redan då.

Kevins replik; Jag är gammal AIK-are, det vet du va? följt av Den kan få behålla den som ett minne av mig!, var rappt och bra då. Men inte lika vältajmat nu - ett år senare.

I Stockholmsklubbarna är uppmärksamheten och hetsen kring spelarnas privatpersoner oändligt mycket större än på andra ställen i landet. Som här i lilla Sundsvall.

Och den visan gäller oavsett vilket lag vi pratar om, oavsett om det är AIK, Hammarby eller som i detta fall Djurgården.

Kevin Walker kommer att synas och granskas på ett sätt vi knappast sett förut, och ett sätt inte ens han är van vid. Nu är han inte längre ung och lovande som när han spelade i AIK, nu är han ett etablerat, prioriterat nyförvärv med helt andra krav på sig.

Vid minsta lilla felpassning kommer det att knorras och grymtas. Och de Djurgårdssupportrar som lyckades med sitt uppsåt att skrämma tränaren Magnus Pehrsson till flykt kommer med nöje knipsa strängarna av Kevins gitarr om de känner att det är rätt väg att kommunicera sitt eventuella missnöje på.

Det finns kritiker i djurgårdsleden som får Alexander Bard att framstå som ett av Guds mer tystlåtna och stillsamma barn.

Det är mitt skräckscenario för den mittfältsmotor som spelade varje minut under säsongen, svarade för fem mål och sju framspelningar. Säsongen där han var lagkapten och verkligen bidrog till att ta GIF Sundsvall ytterligare ett kliv, ett kliv där vi slapp en kvaldubbel mot Gefle och redan nu kan blicka framåt, mot våren 2015.

Steget Kevin Walker tar är på många sätt modigt. Nya scener och utmaningar väntar och det är bara att önska honom och sambon My lycka till inför allt som väntar.

Väntar myteri i Giffarna? Nu när kaptenen lämnat?

Inte en chans. Kevin Walker har varit viktig och en av de tongivande, självklara startspelarna. Men det finns gott om kvalitet och kapacitet i den befintliga truppen. Det finns många andra som kan ta ansvar och leda laget.

Och kaptenens flytt lär ju knappas minska möjligheterna till att vi får se Tobias Eriksson i GIF Sundsvalls blå tröja igen.

Läs vad Kevin Walker säger om flytten från Giffarna.

Mer läsning

Annons