Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tid har sin hjälte, eller sin Forsberg

/

Vi har särskådat GIF Sundsvall under 2000-talet.
Siffror, statistik, poängsnitt som säger mycket, men definitivt inte allt.
Bakom dessa staplar och diagram finns spelare, profiler, enskilda matcher, mål och till med minuter som gör den GIF Sundsvallska historien levande.
För var tid har sin hjälte, eller sin Forsberg.
Så har det alltid varit och så kommer det vara många år framöver.

Annons

I samband med detta staplande av fakta, som i delar presenterades i papperstidningen häromdagen och som i sin helhet finns på vår sajt, fick någon rätt känd 56-åring här på redaktionen, inget namn, för sig att Lindahl hade lite att göra timmarna före semestern och att Lindahl skulle lista de tio främsta spelarna/tränarna i den GIF-blå historien.

"Det fixar du".

"Glöm inte Pekka Nordin, bara".

"Och glad sommar".

Tack för den.

Klubben är bara 112 år.

Så listan som kommer här är högst personlig. En lista som bygger på GIF-sägner från den iphonefriatiden, minnen från Vångavallen i söder till Grytan i Timrå i norr, en lista som nobbar Tomas Brolin på grund av för få säsonger i A-laget. Därmed får jag också säga sorry till en hårskjutande Håkan Sandberg, även om hans frisparkmål mot IFK Göteborg 1988 är bland det värsta som har skådats på gamla Idrottsparken. Någon trodde att det var åskan som gick.

Med andra ord här prioriteras de som har en lång och trogen tjänst i klubben, ju längre desto bättre.

Etta är naturligtvis nummer tio:

1) Leif Forsberg

Han som ofta sa som aktiv "Det är för dåligt" spelade i GIF:s A-lag i över tre årtionden eller om man så vill 20 A-lagssäsonger. Delade skytteligasegern 1999 i division I norra som fotbolls-Sveriges rappaste 36-åring och bidrog till det allsvenska avancemanget. Hans andra i karriären med sitt kära GIF. Klart att tröja nummer 10 är helig för tid och evighet.

2) Anders Grönhagen

"Vi måste spela boll, va", sa Grönis före matcherna och ofta spelades den rätt bra.

Att ta upp en klubb i Allsvenskan en gång är stort. Att göra det tre gånger är större. Han gjorde det som spelare 1974 och han gjorde det som rätt färsk tränare med ett gäng nykomlingar 1986, där GIF inför serien gav hundra gånger pengarna. 1999 var inte avancemanget lika överraskande.

3) Fredrik Sundfors

"Sumpen" är nummer ett bland alla tiders målvakter i GIF Sundsvall. En siffra som 164 allsvenska matcher för klubben säger det mesta.

Om någon av någon outgrundlig anledning ställer sig tveksam till hans målvaktspel så ring en supporter till Malmö FF med åldersperspektiv, så får du höra.

Kallades som 32-åring in som back up till Magnus Hedman och Andreas Isaksson inför EM-kvalmatcherna mot San Marino och Polen.

4) Lennart Forsberg

Som sagt var tid har sin hjälte eller sin Forsberg.

Under 1950-talet var Lennart den stora stjärnan. Han gjorde kvalmål på kvalmål, men fick aldrig avancera upp i Allsvenskan med GIF Sundsvall.

5) Fredric Lundqvist

Värvades som mittback blev ytterforward och lämnade som ytterback. I Sundsvall blev han inte bara A-landslagsman, utan även "Världens bästa Lunkan".

Gjorde 13 mål på 126 allsvenska matcher för klubben under knappt sex säsonger.

6) Michael Brundin

En spindelman till mittback, snabb, följsam och duktig på huvudet. Sällan var Steve Galloway så blek som när han ställdes mot Micke Brundin.

Var en viktig förklaring till att GIF fixade allsvenska kontraktet 2001 när han gjorde comeback för tolv matcher. Blev bara bättre med åren.

7) Mikael Lustig

Vad ytterbacken betydde för GIF blev uppenbart sommaren 2008 då han såldes till Rosenborg. När löven föll ramlade även klubben ur Allsvenskan – utan en löpvillig och snabb högerback från Västerbotten.

8) Ari Skúlason

Vad vore GIF Sundsvall i dag utan islänningar? Den minste är den som till dagens dato har lämnat störst avtryck. Det är inte för inte Lars Lagerbäck kallar på den vänsterfotade lagkaptenen i Odense så fort Island ska besegra en större fotbollsnation.

9) Kjell Eriksson

En av målskyttarna och kvalhjältarna 1964. Klubbens främste målskytt i Allsvenskan 1965. Kjell sköt nio av lagets 19 mål. Ingen dålig siffra i ett jumbolag, som bara orkade med att ta sex poäng.

10) Emil Forsberg

Ur-Giffare och egen produkt som har nått hela vägen fram till A-landslaget och fortfarande är på väg i sin karriär. Låt vara att landslagsdebuten skedde som Malmöspelare. Vänsteryttern hann på fyra säsonger i A-laget göra 97 seriematcher och 24 mål.

Det var det, det.

Men jag saknar Gunnar. En lirare är en lirare och vore jag bara hälften så bra på att dribbla som Samuelsson var så hade jag lyckats finta in honom på listan, men det är jag inte.

Pekka Nordin?

Det här är min lista, bara min, det är fritt fram att göra sin egen med egna parametrar.

Ändå är det på sin plats att säga förlåt till Pekka.

Mer läsning

Annons