Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Förtjänar att gå direkt upp

/

SDFF krossade Selånger med 8-0 och är nu klara seriesegrare i Division I Norra Svealand.
Här är Oskar Lunds krönika efter succésäsongen.

Annons

Sundsvalls DFF har gjort en minst sagt imponerande säsong. Redan inför derbyt mot Selånger hade laget en förkrossande målskillnad och man hade tagit 15 segrar på 20 matcher.

Efter segern i derbyt har de nu välförtjänt säkrat seriesegern – och en uppflyttning till Elitettan. Det kan man i alla fall tycka, men så är inte fallet.

För efter 22 omgångar i Division I Norra Svealand väntar kvalspel, trots att SDFF alltså vunnit serien. Vinnaren av Norra Svealand ställs mot seriesegraren i Division I Norrland i ett dubbelmöte, och det är svårt att låta bli att irritera sig över det.

Vinner man en serie bör man flyttas upp en nivå oavsett vilket idrott det handlar om. Har man levererat resultat över en hel säsong och bevisligen varit bäst i sin serie bör man prisas genom att få klättra upp ett steg.

I det här fallet är det uppbyggnaden av seriesystemet som är boven. Eftersom det finns hela sex stycken division I-serier under Elitettan skulle det innebära sex nya lag i näst högsta serien varje år om seriesegrarna i ettan gick upp.

Det är naturligtvis en omöjlighet, men här borde man kanske tänka om och se över hur seriesystemet ser ut.

Oavsett hur säsongen nu slutar så har Sundsvalls DFF gjort en stor bedrift och det hade varit intressant att få se laget i landets näst högsta serie igen. Defensivt har man imponerat och det finns en grund där att bygga vidare på nästa säsong.

För Selångers del har den här säsongen däremot varit riktigt tung, men för framtiden kan den ändå vara betydelsefull.

Förhoppningsvis har det unga laget fått värdefull erfarenhet under året och inte låtit sig nedslås av att förlusterna radats upp.

Mer läsning

Annons