Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagstalangen om värmechocken: "Påverkar fysiskt och psykiskt"

/
  • Ellen Löfqvist fortsätter att ta stora kliv i såväl SDFF som landslaget. Nu är det U19-EM i Israel som gäller för den lovande mittfältaren.

På lördagen går planet ner till Israel för F19-landslaget som snart inleder EM. För SDFF:s Ellen Löfqvist blir det ett stekhett återseende.
– Man påverkas både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Annons

Knappt har segerruset från U21-landslagets sensationella guld lagt sig innan det är dags för nästa EM-turnering. Den här gången är det F19-landslaget som ska försvara de svenska färgerna.

Och nog har killarnas framgångar gett mersmak.

– Det får en att vilja vinna allt. Och om de kan göra det kan väl vi också, säger Ellen Löfqvist.

Den 17-åriga Alnötjejen har både varit ordinarie på mittfältet i SDFF i damettan och i F19-landslaget under vårens EM-kval. Nyligen gjorde hon även debut i U23-landslaget som yngst i truppen. Därmed var hon självskriven när förbundskapten Calle Barrling tog ut truppen till Israel.

– Jag har en bra känsla inför EM och det ska bli jätteroligt att spela. Jag tycker väl att jag har spelat rätt stabilt i landslaget, utan att egentligen sticka ut något. Jag har hållit mig till det jag ska göra och det jag är bra på. I SDFF har det gått riktigt bra, och jag känner att jag vågar ta för mig och styra lite mer i år, säger Löfqvist.

När planet landar på lördagen är det faktiskt ingen ny bekantskap för Ellen Löfqvist. För två år sedan var hon med i F16-truppen som spelade tre EM-kvalmatcher i Israel. En resa som hon främst kommer ihåg av en anledning.

– Det var bra då, men jag var inte riktigt beredd på värmen. Man påverkas både fysiskt och psykiskt när det är så varmt, säger hon.

I slutet av förra veckan var Sundsvall varmast i landet med 32 grader. Så här års är det vardagsmat i Israel. Enligt prognosen kommer temperaturen att ligga stadigt över 30 grader under hela nästa vecka. Som värst ser det ut att bli i andra gruppspelsmatchen mot Danmark som spelas i staden Rishon LeZion, där kvicksilvret kan nå upp till 35 grader.

– Den här gången kommer man väl vara lite mer medveten om värmen inför, säger hon.

EM-turneringen inleds på onsdag då Sverige ställs mot värdnationen Israel i den första gruppspelsmatchen. Därefter väntar Danmark och Frankrike.

– Jag tror att den sista matchen mot Frankrike blir avgörande. Den blir nog lik kvalmatchen mot Italien som vi vann knappt.

Hur bra är ni?

– Vi slog ju Norge nyligen på ett förläger och har spelat jämnt mot bra lag under våren. Så vi är bra, det är vi. Sedan handlar det mycket om dagsform under ett mästerskap. Målsättningen är så klart att gå så långt som möjligt.

Mer läsning

Annons