Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Alnö ta steget upp

/
  • Anton Andersson Vidén ligger delad tvåa i fyrans skytteliga med 16 mål.
  • Tränare Pontus Melander och materialförvaltaren Marcus Johansson njuter av seriesegern.
  • Rutinerade André Grim är en av nyckelspelarna i Alnö.
  • 26-årige Pontus Melander tog över Alnö IF för två säsonger sedan. Etta i femman, tvåa i fyran och nu etta i fyran är hans facit sedan dess.
  • 16-årige Philip Lundqvist har imponerat på Alnös mittfält den här säsongen.

Pontus Melander tog över Alnö IF för snart tre säsonger sedan när klubben låg i division V.
Nu är laget klara seriesegrare i fyran och ska för andra året i rad kvala för att försöka gå upp till division III.
– Vårt långsiktiga mål är att spela i trean, säger Alnötränaren.

Annons

Pontus Melander, 26, tog över Alnö IF inför säsongen 2012 då laget låg i division V. Redan första säsongen tog de steget upp i fyran, och i fjol slutade nykomlingen Alnö tvåa i serien och fick därmed kvala till trean. Laget tog inte steget upp den gången, men den gångna helgen säkrade Alnö seriesegern i fotbollsfyran och ett nytt kvalspel väntar.

– Det är inget facit man behöver skämmas för i alla fall. För egen del är det jätteroligt, men det är spelarna som har spelat, varit på alla träningar och ställt upp på det här, säger Melander om sitt succéfacit under tre år i klubben.

Förhoppningen är att lyckas ta steget upp den här säsongen, och för motståndet i kvalspelet står Ytterhogdal som har 18 segrar på 18 matcher i division IV Jämtland/Härjedalen.

Pontus Melander har redan hunnit scouta motståndaren på plats och dessutom har Alnö och Ytterhogdal mötts två gånger under det senaste året. Dels i kvalet i fjol och även på försäsongen inför årets säsong. De två mötena har slutat med en oavgjord match och en uddamålsseger för Ytterhogdal.

– Vi är rätt lika varandra, vi spelar i stort sett med samma system och spelidé. Det är två lag som vill äga mycket boll, säger Melander.

Kvalet avgörs i ett dubbelmöte och drar i gång i slutet av september/början på oktober. Skulle Alnö förlora kvalmötet får man en chans till i ett kvalspel med fyra lag där vinnaren går upp.

– Föreningens långsiktiga mål är division III, men det finns ingen tidsram. Det är svårt att veta exakt hur bra trean är, men det känns som vi har mycket av det som krävs för att spela i trean, säger Pontus Melander.

Varför är det just ni som vinner fyran den här säsongen?

– Vi har haft väldigt bra stämning i laget hela året. Vi har varit bra med folk på träningarna, har en jämn trupp och har varit stabila.

Samtidigt som Alnö IF tar steg framåt som lag och förening vill även Pontus Melander själv fortsätta utvecklas som tränare. För en tid sedan avslutade han en högskoleutbildning som fotbollstränare i Gävle och han har även gått en utbildning ledd av Sundsvallsfödde tränaren Tony Gustavsson, nu i USA:s damlandslag.

– Tony är ju en idol. Jag har haft lite kontakt med honom och fick hälsa på under en av Tyresös träningar i år. Jag åkte ned och var med på en förmiddagsträning, lunch, teori och ett eftermiddagspass, säger Melander.

Vad är målsättningen med den egna tränarkarriären?

– Man vill komma så långt som det är möjligt, sedan om det är division III, division I eller ännu högre får resultaten och allt annat visa.

Först och främst har Pontus Melander fokus på att försöka föra Alnö IF till trean. Om några veckor drar kvalspelet i gång.

– Nu när vi är klara är det viktiga för oss att hålla kvalitet och att vi har bra med folk på träningarna så att vi inte går ned oss, det ska vara tvärtom. Det är nu de två viktigaste matcherna kommer, säger Alnötränaren.

Mer läsning

Annons