Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet gott – men problemen kvarstår

/
  • Essvik blev först uteslutna ur fotbollsfyran – men senare under fredagen meddelades att föreningen spelar klart säsongen.

Annons

När jag vaknade på fredagsmorgonen såg jag fram emot att få publicera vårt första avsnitt av det lokala fotbollsmagasinet Fotbollspuls. Gäst i programmet var Daniel Johansson som nyligen värvats tillbaka till Essvik efter en karriär som bland annat innehållit spel med IFK Göteborg. Men vad vaknade man upp till? Jo, beskedet att Essvik sent under torsdagskvällen bestämt sig för att lämna walk over till bortamatchen mot Östavall och att klubben därmed skulle bli utesluten ur fotbollsfyran. Programmet publicerades ändå, men dagen kom mest att handla om olika turer kring Essviks vara eller icke vara under resten av säsongen. Förbundet skickade ut besked om att klubben dragit sig ur på grund av spelarbrist och på hemsidan fanns redan en uppdaterad tabell där Essviks matcher var borträknade. Det kändes helt fel.

Därför var det väldigt positivt när beskedet kom att Essvik ändå skulle komma till spel i och med att ett ungdomslag ställt upp och hjälpt till med spelare i sista stund, samtidigt som motståndaren Östavall också jobbade för att man skulle kunna spela matchen trots det tidigare beskedet att den skulle ställas in. Känslan var hela tiden att det här var en situation som med lite god vilja skulle gå att lösa och det hade känts som ett stort misslyckande om Essvik skulle ha uteslutits. Det hade slagit helt fel rent sportsligt eftersom flera lag påverkats i tabellen och det hade inte minst varit väldigt tråkigt för föreningen.

Är då allt frid och fröjd och det är bara att gå vidare? Nej, inte som jag ser det. Problem kvarstår, och det som framför allt oroar är det bristande engagemanget från spelarhåll. Essviks ordförande Thomas Wallberg var uppgiven i går och beskrev det som att ”spelare kommer och går som de vill”, och jag tror inte att Essvik är ensamma om problemet. Visst känns det illa att fotbollens division IV, Medelpads egen allsvenska, ska behöva hamna i en situation där ett lag riskerar att uteslutas ur serien på grund av spelarbrist mitt under säsongen?

För mig ringer det åtminstone tydliga varningsklockor och där måste man som spelare ta sitt ansvar. Det funkar inte att bara ställa upp och spela när det passar en själv. Att matchen skulle spelas den här tiden och det här datumet har varit klart sedan tidigt i våras och det har funnits alla möjligheter för spelare att begära ledigt eller meddela föreningen om att man inte kommer kunna spela. Då hade det säkerligen gått att flytta matchen i ett tidigare skede.

Däremot tycker jag att man till nästa säsong bör se över spelschemat, för det är nog fler än spelarna i Essvik som har svårt att hinna till en bortamatch med någon timmes restid klockan 18 på en fredag. Där borde man ha tänkt till mycket tidigare, redan när spelschemat spikades. Dessutom tycker jag att hela frågan borde ha kunnat hanteras på ett bättre sätt. Nog borde det med lite god vilja och framförhållning från alla håll gått att hitta ett nytt speldatum och sluppit alla turer fram och tillbaka. Även om det nu är väldigt glädjande att Essvik kan slutföra säsongen känns det onödigt att situationen uppstod. Låt det bli en väckarklocka.

Mer läsning

Annons