Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömläge – men låt Forsberg få starta

/

Redan innan avspark på Friends Arena hade Sverige serverats ett kanonläge att göra ett ryck i EM-kvalgrupp G. Det lyckades.

Annons

Solna

Ryssland förlorade tidigare på söndagskvällen, 0–1 mot gruppledaren Österrike i Moskva, och blågult kunde gå ut inför hemmapubliken och veta att seger mot ett skadetyngt Montenegro skulle innebär ett tryggt fyrapoängsförsprång till tabelltrean Ryssland i kvalgruppen.

Det syntes.

Det såg tryggt ut, till och med sömnigt i inledningen.

Montenegro var samtidigt inte ofarligt. Sveriges högerkant var en frizon och den vänsterfotade högerbacken Pierre Bengtsson hade stora problem. Han blev bortgjord gång på gång. Underkänt.

Men på den första halvlekens sista tio minuter avgjordes allt.

Marcus Berg, 38.

Ibrahimovic, 40.

Ibrahimovic, 44.

Tre fina mål och show av superstjärnan Zlatan.

Precis vad 32 224 i publiken i nationalarenan hade önskat sig.

Nu ligger vägen mot EM vidöppen. Det är ett drömläge. Sverige kan förlora mot Ryssland 5 september men ändå behålla andraplatsen, som innebär en direktplats till mästerskapet, inför de avslutade tre matcherna (Österrike, Lichtenstein, Moldavien)

De tidigare GIF Sundsvall-spelarna Emil Forsberg och Per Nilsson började på bänken. Mest överraskande i Erik Hamréns startelva var att Alexander Milosevic, tidigare i AIK och nu sporadiskt spelande i turkiska Besiktas, fick chansen bredvid Erik Johansson. En duo med totalt åtta A-landskamper på meritlistan – tillsammans.

Inte minst oväntat med tanke på att alternativen hette just Per Nilsson, 16 A-kamper och en bra vår i Köpenhamn bakom sig, och Premier League-spelaren Jonas Olsson. För "Pelle" innebär det att han står långt ned på Hamréns lista just nu.

Emil Forsberg då?

Han fick komma in efter 64 minuter. Kort efter Montenegros straffreducering till 3–1.

Nästa match borde han få starta. Erkan Zengin såg visserligen skrämmande ut med sin ansiktsmask efter en näsoperation, men något större hot var han inte på sin vänsterkant.

Samtidigt var Sebastian Larsson inte heller het på sin höger.

Om Forsberg får en "rejäl tysk försäsong", som Per Nilsson uttryckte det, så kommer han vara redo att konkurrera om 90 minuter i september.

Se också: Njuter av varje sekund med Zlatan

Se också: "Vore fantastiskt att avsluta karriären med ett EM"

Läs också: Ett stort steg närmare EM.

Läs också: Här är betygen på de svenska spelarna.

Läs också: Hagblom får vänta på semestern

Mer läsning

Annons