Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter EM-kravallerna: Rysk ledare hyllar huliganer

/

England och Ryssland riskerar att bli utslängda från EM om supportrarna inte håller sig i skinnet.
Men medan Roy Hodgson och Wayne Rooney vädjar om lugn bland sina supportrar, eldar en rysk fotbollsledare på de sina.

Annons

Den ultranationalistiska politikern Igor Lebedev, som också sitter i Ryska fotbollsförbundets styrelse skriver på Twitter:

"Jag kan inte se något fel med supporterbråk. Tvärtom, killarna gjorde det bra. Fortsätt så!"

Lebedev menar att lördagens sammandrabbningar mellan ryssar och engelsmän, i samband med EM-matchen i Marseille, inte var supportrarnas fel. Han skyller i stället händelserna på den franska polisens "oförmåga att organisera sådana här evenemang".

Inför och efter lördagens EM-match mellan England och Ryssland i Marseille hamnade engelska supportrar i bråk med ryska. 35 personer skadades, varav tre allvarligt, i den värsta sammandrabbningen i mästerskapssammanhang sedan VM 1998 i Frankrike. För en av de skadade är läget kritiskt men stabilt.

Marseilles åklagare Brice Robin säger vid en presskonferens att det var ett 150-tal "för uppgiften väl förberedda och tränade ryska fotbollshuliganer" som låg bakom det mesta av våldet.

– De var förberedda på väldigt snabba och våldsamma attacker, säger Robin, och medger att man aldrig lyckades gripa ryssarna.

Ett 20-tal personer greps i oroligheterna inför och efter matchen. Tio av de gripna, sex britter, en österrikare och tre fransmän, ställs inför rätta redan på måndagen.

Englands förbundskapten Roy Hodgson och lagkaptenen Wayne Rooney har gått ut med en vädjan till sina supportrar att undvika sammandrabbningar liknande dem mot Ryssland i helgen.

– Hamna inte i trubbel. Vi vill verkligen vara kvar i turneringen, säger Hodgson.

Rooney säger till supportrarna:

– Riskera inget, var förnuftiga och fortsätt med ert starka stöd till spelarna.

England möter Wales i Lens på torsdag och i grannstaden Lille ska Ryssland spela mot Slovakien på onsdag. Brittisk polis ber nu engelska supportrar att undvika att åka till Lille.

Mer läsning

Annons