Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter nederlaget mot Irland – så uppges Hamrén ändra i startelvan

/
  • Inbytt mot Irland, men mot Italien kan John Guidetti, till vänster, få spela från start.

EM-premiären mot Irland var i långa stunder undermålig.
I eftermiddag väntar Italien i Toulouse – och en betydligt starkare motståndare.
– Det här bli tuffare, säger Erik Hamrén om vad som kan vara hans näst sista landskamp

Annons

SE OCKSÅ: Liverapportering hela EM – senaste nytt från fotbollsfesten i Frankrike

Balansen och kommunikationen är viktig för att rå på ett Italien som inledde med 2–0 mot Belgien, en av mästerskapets på förhand tungt tippade nationer.

Men det allra viktigaste: samarbetet.

Hamrén vill se att Sveriges fyra mittfältare och två anfallare täpper till ytan mellan lagdelarna, och på så sätt göra det svårt för Italiens femmannamittfält.

– Vi klarar oss inte med två centrala mittfältare enbart. Vi måste jobba som en enhet. Det handlar om att vi har fyra mittfältare som jobbar tillsammans, annars får vi det väldigt jobbigt, säger han.

– Vi måste också krympa ytan mellan vårt mittfält och våra anfallare så att inte deras defensiva mittfältare, ankaret, får vara oattackerad. Det är viktigt att vi har rätt avstånd till våra anfallare. Jag skulle vilja säga att det är de här sex som måste fungera bra för att klara av deras fem.

Allmänt spekuleras det i att Oscar Lewicki petas och att Albin Ekdal får mästerskapsdebutera mot Italien, bredvid Kim Källström. Ett annat flitigt spörsmål är om John Guidetti får chansen bredvid Zlatan Ibrahimovic på Marcus Bergs bekostnad.

Helt klart är att Mikael Lustig, som skadade ljumsken mot Irland, inte spelar. Det troliga är att han inte kan bli aktuell för spel förrän tidigast i en eventuell åttondelsfinal.

Förhandssnacket har kretsat en hel del kring Zlatan Ibrahimovics dröm mål senast länderna möttes i ett mästerskap.

Juventus och Italiens världsmålvakt Gianluigi Buffon är ende italienare i dagens match som var med redan i Porto 2004. Det var då Ibrahimovic akrobatiskt klackade in kvitteringen till 1–1 i EM-slutspelet.

– Jag har inte så bra minnen av det målet 2004, sade Buffon på presskonferensen inför mötet på Stadium Municipal i Toulouse.

– Senare uppskattade jag tekniken för att göra ett så fantastiskt mål. Han har gjort liknande mål efter det, så det är inte förvånande längre, säger Juventusspelaren.

Förutom Ibrahimovic är Andreas Isaksson och Kim Källström de som är kvar från det landslag som spelade på Estádio Dragao i Porto.

– Vi låg under, vi kämpade oss tillbaka och Zlatan gjorde ett fantastiskt mål. Känslan då var att han verkligen introducerade sig på den stora scenen. Ett bra minne och det är sådana bilder vi tar med oss ut i morgon. Det är viktigt att vi tror på det hela och vetskapen att svenska landslaget gjort det förr är positiv, sade Källström på presskonferensen igår.

Att det finns en rejäl dos respekt för Ibrahimovic i det italienska lägret är uppenbart.

Förbundskaptenen Antonio Conte:

– När vi tittar på motståndare tittar vi på dem som ett lag, mer än som individer. Självklart är vi medvetna om honom. Han är en av få superstjärnor, som kan göra skillnad för de lag han spelar för.

Italien är klart för åttondelsfinal vid seger. Sverige kan förlora matchen och ändå gå vidare vid seger mot Belgien i sista gruppspelsmatchen i Nice på tisdag. Men det finns i dagsläget ingen garanti för att fyra poäng ska räcka för att bli en av de fyra (av sex) grupptreor som når åttondelsfinal.

LÄS OCKSÅ: Krönika: Så ska Sverige lyfta mot Italien: "Skapa ytor och löp"

Patrik Carlgren om rollen som backup under EM-slutspelet: "Kriga på träningarna"

Emil Forsberg om förväntningarna: ”Det är på planen du ska prata”

Inför Italienmatchen – landslagsspelaren berättar om uppväxten i Sandviken: "En bra tid i livet"

Zlatans klack – ett starkt pojkminne för John Guidetti: "Den var grymt stor"

Isländska EM-spelarna om stödet från Sverige – och ett eventuellt möte: "Tror alla i vårt lag vill möta Sverige"

Mer läsning

Annons