Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter succén i Norge: "Ett tränarnamn för Giffarna"

/

De har båda representerat GIF Sundsvall som spelare och jobbat i föreningen i andra roller.
Nu gör Magnus Powell och Mattias Nylund tillsammans succé som tränare i Norge.
– Mattias bör vara ett tränarnamn för Giffarna i framtiden, säger Powell.
– Det är en tidsfråga innan Magnus är tränare på samma nivå som han var spelare, säger Nylund.

Annons

När Egersunds IK besegrade Odd 2 i måndags var det lagets tionde raka seger i den norska Oddsetligan (motsvarande division I i Sverige), och man hade sedan tidigare slagit klubbrekordet på åtta raka segrar.

Laget toppar tabellen och bakom framgången står två tränare med ett förflutet i GIF Sundsvall.

Söråkerssonen Mattias Nylund och Magnus Powell från Ångermanland leder laget sedan i vintras. Powell tog då över som huvudtränare och plockade in Nylund som assisterande för A-laget samt spelarutvecklare.

Den första tiden har varit en succé.

– Klubben har aldrig varit så högt uppe som nu, så vi har fått en bra start på nya jobbet. Det har gått riktigt bra, säger Nylund.

Han som lämnade rollen som ungdomstränare i GIF Sundsvall i vintras efter en del meningsskiljaktigheter med klubben.

– När jag tänker tillbaka på tiden i Sundsvall så var det en bra start på tränarkarriären. Jag kommer vara evigt tacksam över alla spelare jag hade förmånen att träna, och jag var väldigt noga med vilka tränare jag hade som assisterande. De har betytt mycket för mig och jag fick en väldigt bra start, säger Nylund.

Hur ser du på uppbrottet med GIF?

– Jag har en stark vilja och när jag går in för något går jag in hundra procent. Det fanns personer i Giffarna som gjorde det väldigt bra, men det fanns också personer som det här med talangutveckling inte betydde lika mycket för. Då blir det svårt att samarbeta. Det har inget med föreningen att göra, jag följer Giffarna härifrån och när jag är hemma ser jag både träningar och matcher.

Den mesta tiden spenderar Mattias Nylund numer i Egersund – med fullt fokus på fotbollen.

– Jag flyttade hit för att jobba. Den mesta tiden ägnar jag åt att utvecklas som fotbollstränare, säger Nylund.

Duon Powell och Nylund jobbar mycket med bland annat videoanalys, individanpassad träning och har försökt göra klubben mer proffsig. Powell har den högsta seniortränarutbildningen i Europa och Nylund har motsvarigheten på juniornivå.

– Utbildningen har varit fantastisk för att ta steget från spelare till ledare, och Kjell "Pisa" Andersson är lite av en mentor som länkat ihop oss två, säger Powell som tror att hans tränarkollega går en ljus framtid till mötes.

– Mattias bör vara ett tränarnamn för Giffarna i framtiden. Han är i början av sin karriär som seniortränare och att han kommer vara på den stora scenen om några år tvivlar jag inte på. Den vägen tror jag är öppen för honom, säger han.

Nylunds egen målsättning är att fortsätta klättra på karriärstegen.

– Precis som när jag var spelare vill jag träna på så hög nivå som möjligt, jag gillar när det är lite press och man måste prestera. Nu har jag jobbat som tränare i fem år och än så länge har det gått väldigt bra. Samtidigt är det en extremt tufft bransch och man måste hela tiden prestera på topp. Det jag vet är att jag kommer jobba extremt hårt för att nå framgång, säger han.

Närmaste målsättningen är att fortsätta framgången med projektet i Egersund och ta steget upp OBOS-ligan, näst högsta serien.

– Det är en liten stad och ingen stor klubb. Vi är fyra heltidsanställda i klubben, men det finns ett väldigt stort engagemang. Det känns att det här är en klubb som vill något, säger Mattias Nylund.

Mer läsning

Annons