Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre lagkapten i GIF Sundsvall ställs mot Cristiano Ronaldo och resten av superstjärnorna i EM: "Det här är som en dröm"

Artikel 23 av 56
EM 2016
Visa alla artiklar

Han lämnade GIF Sundsvall som en av de största spelarna på 2000-talet. Sedan dess har Ari Skúlason etablerat sig i A-landslaget och varit med på Islands makalösa resa ända fram till EM-slutspelet i Frankrike. Nu är han framme vid drömmen. "Det är once in a lifetime", säger Skúlason.

Annons

Ari Skúlason jublar tillsammans med lagkamraterna under EM-kvalet. Nu är Island redo för premiärmatchen mot Portugal.

Läs också: Stor ranking: "Var tid har sin hjälte, eller sin Forsberg"

Han kom till GIF Sundsvall som en ung och hetlevrad vänstermittfältare 2008.

När han lämnade 2013 var han en, bara lite, lugnare lagkapten och en av GIF Sundsvalls allra främsta spelare under 2000-talet.

Sedan dess har Ari Skúlason tagit ett steg bakåt i planen och som ytterback etablerat sig i Lars Lagersbäcks isländska landslag.

Ett landslag som nu är redo för sitt första mästerskap någonsin.

– Det är jävligt stort, konstaterar Ari Skúlason när vi når honom inför mästerskapet.

– Once in a lifetime kanske, lägger han till.

Han blandar svenska med lite danska under intervjun, präglad av åren Odense. Klubben han gick till när han lämnade Sundsvall 2013.

– Men jag försöker verkligen hålla i svenskan, det är ett bättre språk, säger han.

Ari Skulason i Odenses tröja.

Vänsterbacken har sedan flyttet till Danmark spelat till sig en startplats i Lagerbäcks landslag under den mer eller mindre osannolika resan som laget gjort de senaste åren.

– Helt otroligt har det varit. Vi var så nära att gå hela vägen till VM när vi förlorade i play off mot Kroatien, men det var kanske bra att vi fick känna på smaken att förlora. Det har gjort oss ännu starkare, säger Skúlason och fortsätter:

– Vi kom igång bra i EM-kvalet och vann de tre första matcherna, då kände man att vi kunde gå hela vägen och vi började tro på det.

Vad är det som har förändrats?

– Allt kring landslaget har blivit större med Lagerbäck. Lars har varit i EM och VM med Sverige och Nigeria och vet hur saker fungerar. Direkt när han kom vill han ha det mer professionellt och att allt skulle vara på plats. Han ville att vi skulle få de bästa förutsättningarna och det har ändrat hela grejen. Sedan går vi alltid in i matcherna för att vinna. Vi går aldrig in för en poäng.

Trodde du att du skulle få spela ett EM med Island?

– Nej, helt ärligt trodde jag inte att vi skulle vara med i EM. Man drömde alltid när man var yngre om att få spela med landslaget någon gång, och det här är som en dröm.

Läs också: Bekväm seger för Island i EM-genrepet

Ari Skúlason och Island är framme vid drömmen och redo att kliva in i turneringen i Frankrike.

Mot Portugal med världsstjärnan Cristiano Ronaldo i laget.

– Alla lag är bra, men jag tycker vi har en chans oavsett vilka vi möter. Vi slog ju Holland och jag tror inte de är sämre än Portugal. Jag tror vi är bra mot de stora lagen. Vi har en bra organisation defensivt och jobbar hårt för varandra, säger Skúlason.

Hur ska ni göra för att stoppa en sådan som Ronaldo?

– Mot Holland var vi två-tre spelare mot Robben varje gång han fick bollen och tvingade honom att spela bakåt i stället för att hamna en-mot-en mot honom. Vi vet att de vill vara en-mot-en för att göra sina grejer. Man vet att Portugal spelar Ronaldo mycket och vill att han ska ha bollen, men sedan har de flera andra spelare som är hur bra som helst.

Ari Skúlason lämnade GIF Sundsvall för Odense i Danmark och har blivit kvar där sedan dess. Nu går kontraktet med klubben ut i december – och ett lyckat EM kan vara en biljett till en större klubb för islänningen.

– Från första juli kan jag snacka med andra klubbar. Vi trivs bra i stan och i klubben, men nu har jag ett EM att tänka på och jag blir inte yngre. Jag har precis fyllt 29 och det här är kanske sista chansen om man ska få något riktigt bra. Klubben vet att de kan tjäna lite pengar, och de vet att det kan bli en försäljning i sommar.

Skúlason har hunnit bli trebarnsfar och har fullt upp utanför fotbollen.

– När man har tre barn är livet lite annorlunda. De går på dagis från halv nio till fyra, efter det spelar vi fotboll, leker och slåss. Sedan är de i säng klockan åtta. Man är igång hela tiden nu, säger han med ett skratt.

Ari Skulason avtackas av GIF Sundsvall.

Även om livet förändrats och åren gått sedan Ari Skúlason spelade för GIF Sundsvall så följer han fortfarande klubben och minns tiden i Norrland med värme.

– De sex åren minns jag bra och jag har fortfarande många vänner kvar. Tommy snackar jag med nästan en gång i veckan och han är en vän för livet. Vi var ett bra gäng. Det är tråkigt att inte Sliper är kvar, han är en av mina bästa vänner. Jag följer Sundsvall hela tiden och jag och frugan snackar lite med Kerstin ibland. Sedan följer jag Rúnar också.

Läs också: Från bänken i Superettan till Islands EM-trupp – här är hemligheten bakom succén

Ex-kaptenen gläds över GIF:s starka vårsäsong.

– Tommy är kung i målet, det får man läsa om varje dag. Sedan spelar de fin fotboll. De har inte starkaste truppen men ett fint lag och jobbar för varandra. Det var jäkligt överraskande med starten, för jag var lite osäker på hur laget skulle fungera när de tappat lite spelare och kanske inte fått in riktigt stora förstärkningar. Sedan kliver spelare som Rúnar och Tommy fram och har en fin säsong. Stefan Silva är också en fin spelare som de fått in och "Kiddi" gör sina grejer och jobbar hårt. Det känns som det har ett lag som kämpar för varandra och de har sin idé.

Kommer GIF-fansen som såg dig under tiden i Sundsvall att känna igen dig i EM?

– De känner ju bara mig som mittfältare egentligen, så det blir lite annorlunda. Men jag känner att jag spelar bra med landslaget och vi har ett bra lag. Om jag får ta några frisparkar kanske de i Sundsvall känner igen mig lite också, säger Ari Skúlason med ett skratt.

Ari Skúlason om gamle lagkamraten Emil Forsberg

"Lille Foppa". Det skulle vara grymt att möta honom. Jag har följt honom, ser statistiken och försöker se matcherna om det går. Alla snackar om honom och han har gjort det riktigt bra. Han har gjort en del mål och skulle kunna göra fler. Jag hoppades att han skulle till Liverpool när de ryktena kom, och jag såg matcherna mot Danmark och då var det nästan han som fixade EM-platsen med mål och när han fixade straffen. Det är verkligen kul att se"

Ari Skúlason om Rúnar Sigurjónsson

"Han jobbar hårt och är stark. Han kommer få minuter, det är jag säker på. Han kan spela både som sexa eller åtta, och två av våra viktigaste spelare är centrala på mitten. Men Rúnar har sina kvaliteter och det vet tränarna om"

Ari Skúlason

Född: 1987.

Position: Vänsterback.

Klubbar: Valur, Heerenveen, BK Häcken, GIF Sundsvall, Odense.

Landskamer: 37.

Oskar Lund på Stade de France.

Alla artiklar i
EM 2016
Annons