Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsstjärnan Lionel Messi döms till 21 månaders fängelse

/
  • Lionel Messi och hans far Jorge Horacio under rättegången i juni. Arkivbild.

Den argentinska stjärnan Lionel Messi, ansedd som världens bästa fotbollsspelare, har av en spansk domstol dömts till 21 månaders fängelse och dryga böter för flera skattebrott. Hans far Jorge Horacio fälldes också.
Far och son Messi lär dock inte behöva avtjäna någon tid bakom lås och bom.

Annons

Enligt spansk lag kan fängelsestraff kortare än två år omvandlas till villkorlig dom, om förövaren inte tidigare är straffad och det inte handlar om våldsbrott.

I Messis fall handlar det om olika typer av skattebrott. Inkomster på närmare 40 miljoner kronor ska ha undanhållits under åren 2007–2009 med hjälp av skalbolag i Uruguay, Schweiz, Storbritannien och Belize.

Lionel Messi har hela tiden förnekat all vetskap om transaktionerna och hävdat att det är hans far Jorge Horacio som skött alla hans affärer. Åklagaren Mario Maza har inte trott på de uppgifterna och fann det osannolikt att Lionel Messi inte vetat om vad som pågått.

– Det handlade inte om okunnighet, han ville helt enkelt inte betala sina skatter. Det är som i den kriminella världen. Längst upp finns en höjdare som inte vill veta någonting om detaljerna, sade Mario Maza.

Lionel Messi ska dessutom böta motsvarande 19 miljoner kronor, hans far Jorge Horacio drygt 14 miljoner.

Far och son Messi har möjlighet att överklaga domen till Högsta domstolen.

Mer läsning

Annons