Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är en av Sundsvalls mer okända Allsvenska spelare

/
  • – För mig är bridge en stor del av mitt liv. Det är en fritidssysselsättning som har gett mig möjlighet att träffa folk och resa och tävla utomlands. Man ångrar inte att man började.
  • Under SM-veckan i bridge gick det åt 100 000 kortlekar.
  • Andreas Westman har spelat bridge sedan tonåren.

Efter Paralympics i Sidney år 2000 bytte Andreas Westman spår. Han gick från världseliten i rullstolstennis till en satsning på Allsvenskan.
– Jag har tävlingsinstinkten, jag tror att den är viktig för att kunna bli bra på alla sporter, säger Andreas Westman.

Annons

– Min far spelade. Han kom antingen hem glad eller arg på kvällarna, på det sättet förstod jag att det måste vara något speciellt med bridge. Jag fick startförbud tills jag började gymnasiet, då han visste att studierna vore i fara om jag började för tidigt, säger Andreas Westman.

Han kunde dock spela lite i skolan då bridge fanns som fritt val i nionde klass. Men när han började gymnasiet så blev han skickad på en nybörjarkurs.

– Jag hade lite tur då vi var några yngre som började samtidigt i Söråker där jag spelade då. Vi var åtta stycken unga som började, tyvärr är det bara jag som är kvar och spelar i dag.

När Andreas började spela år 1995 fanns det fyra klubbar i området. Det fanns en klubb fyra platser i Sundsvall: Söråker, Timrå, Alnö och Sundsvall. Då alla klubbarna hade spel på olika dagar så kunde man hinna med och spela fyra gånger i veckan.

– Allting var så spännande i början, jag hade varit intresserad av vanligt kortspel innan men detta blev som en helt ny nivå. När jag förstod att det var kortens Rolls-Royce. Ju mer man spelar, desto mer finns det att lära sig och vägen fram är väldigt lång.

Den första boken Andreas läste om bridge var "Bridge i klarskrift", efter det har det blivit 50–100 till böcker om bridge och han har ett litet bridgebibliotek hemma. Andreas säger att det viktigaste för att bli bra i bridge är att man hittar någon man trivs med och att man verkligen lägger ner tid. Man behöver också ett bra logiskt tänkande.

– Man måste kunna förstå spelet och att dra slutsatser, det räcker inte att lära sig reglerna. Vissa har spelat i 40 år utan att kunna lära sig det.

Det var som 21-åring efter Paralympics, i Sydney år 2000, som Andreas avslutade sin tennissatsning. Han hade där blivit utslagen av australiensaren David Hall som senare vann både singeln och dubbeln.

– Det var efter att jag slutat med tennisen som jag började satsa fullt på bridgen. I början var målet att ta sig till landslaget. Men det tar så mycket tid och ork, nu är målet att klara elitbridgen i Sverige och få spela SM-finaler. Men jag skulle vilja spela i landslaget.

Vid sidan om bridgen jobbar Andreas på skatteverket som skattehandläggare och det är lite svårt att få tiden att räcka till med all träning som krävs för att hålla sig på toppen.

– Det är väldigt svårt att tjäna pengar på bridge i Sverige.

I många andra länder är det till skillnad från Sverige mycket pengar i sporten. Bridge en "gentlemannasport" och är stor inom finansvärlden. Det är det vanligt att rika finansmän betalar proffsspelare för att få spela i deras lag. Som till exempel den Schweiziske finansmannen Pierre Zimmermann som lockade norska toppspelare att flytta till Monaco där han bor för att spela med honom. Samtidigt är även fusket utbrett, trots att all blandning och poängräkning helt sköts av datorer så förekommer fusk.

– Det är två tyska doktorer som just nu sitter avstängda, de hade fuskat genom att hosta till varandra. Även två italienare är avstängda så de hade ett system hur de la ut korten.

Elitserien består av de 12 bästa lagen i Sverige. Ett lag består av två par som spelar med varandra. Alla lagen möter alla, så totalt blir det elva matcher som varje lag får spela, sedan räknas poängen samman och en allsvensk mästare utses. Varje match består av 24 giv där varje giv får ta max 7,5 minuter. Så varje match tar tre timmar och tio minuter effektiv speltid.

– Man når sin topp någonstans mellan 35-50 år, sen blir man för gammal. Det är även bra att hålla i gång kroppen med vardagsmotion, men det var väl 35 kilo sedan jag slutade med det.

Mer läsning

Annons