Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är mannen som tagit de isländska stjärnorna till GIF Sundsvall – och han tror på fler islänningar i klubben

Artikel 45 av 56
EM 2016
Visa alla artiklar

Ari Skúlason, Rúnar Sigurjónsson och Jon Gudni Fjóluson – det är några av de isländska spelarna som gjort succé för GIF Sundsvall. Gemensam nämnare förutom att de kommer från Island? De har samma agent. Magnus Agnar Magnusson är precis som Sporten på plats under EM i Frankrike. "Sundsvall är välkänt på Island nu", säger han.

Annons

Ari Skúlason tackas av efter en succéartad tid i GIF Sundsvall.

Ari Skúlason blev lagkapten och landslagsman under sina år i GIF Sundsvall och Jón Gudni Fjóluson var en av lagets bästa spelare under sina säsonger innan han gick till svenska mästarna IFK Norrköping. I år är Rúnar Sigurjónsson GIF Sundsvalls bästa spelare så långt och hans framtid i klubben ett ständigt diskussionsämne.

Flera isländska spelare har med andra ord varit framgångsrika i GIF-tröjan, och gemensamt för spelarna är att de har samma isländska agent.

Magnus Agnar Magnusson blev agent för Ari Skúlason under dennes tid i Sundsvall och han är den som tagit både Rúnar Sigurjónsson, Jon Gudni Fjóluson och Kristinn Steindórsson till klubben.

Precis som Sporten är han på plats under EM i Frankrike, där Magnusson följer samtliga Islands matcher på plats.

Han och hans firma Total Football representerar 10 av spelarna i den isländska EM-truppen, där många av dem spelar i Allsvenskan.

– De isländska spelarna passar överlag i Allsvenskan, både deras mentalitet och spelstilen. Sedan har det inte varit dåligt för isländska spelare att vi lånat Lars Lagerbäck av Sverige i ett par år. Han har varit fantastisk för isländsk fotboll och jag tror att klubbarna och media från Sverige har gett isländsk fotboll mer uppmärksamhet på grund av det, säger Magnusson.

Han var själv handbollsspelare och blev agent av en slump.

– En av mina bästa vänner, som var filmproducent, var intresseradav agentvärlden och vi bestämde oss för att ta examen utan att riktigt veta vad vi skulle göra. Han klarade inte Fifa-licensen och är fortfarande filmproducent. Jag gjorde det och är fortfarande agent, säger Magnusson med ett skratt.

2006 tog han licensen när han bodde i Köpenhamn. 2009 flyttade han till Reykjavik, och 2014 till Holland för att ta satsningen vidare.

– 2013 startade jag ett företag tillsammans med Arnor Gudjohnsen och Bjarki Gunnlaugsson som båda har proffskarriärer bakom sig. Från dag ett har jag haft fokus på hur jag vill göra det här jobbet. Jag ville göra det annorlunda än andra agenter på Island och resa mycket för att vara på matcherna och möta spelarna och klubbarna. Vi har alltid varit fokuserade på isländska spelare, så när en klubb ute i världen tänker på Island ska de tänka på oss.

Med åren har verksamheten växt och bland annat har Magnusson samarbetat en hel del med GIF Sundsvall.

– Spelarna jag tagit till Sundsvall är Fjóluson, Rúnar och Steindórsson. Ari blev jag agent för under tiden han spelade i Sundsvall, säger Magnusson och fortsätter:

– Jag tycker att Sundsvall är proffsiga. Är man agent för isländska spelare så säljer de inte sig själva, man måste få klubbarna att titta på spelarna. Steindórsson behövde de inte veta så mycket om eftersom han spelat i Halmstad, men Jón och Rúnar visste de inget om.

Magnusson berättar att GIF-tränaren Joel Cedergren reste till Island för att se Rúnar Sigurjónsson på plats innan man värvade honom till Sundsvall.

– Fjóluson hade några alternativ när han flyttade från Belgien, men vi kände att Sundsvall var bra och Ari var där och gillade det. Jag skulle säga att det blev succé, för både han och hans familj trivdes. I början var det inte lätt när han inte alltid spelade, men nu har han varit en av de bästa spelarna i regerande mästarna Norrköping, så jag ser hans flytt till Sundsvall som en succé.

Och Rúnar?

– Han har växt som spelare och person i Sundsvall, det har varit väldigt positivt.

Rúnar Siurjónsson – GIF Sundsvalls bästa spelare under våren.

Magnus Agnar Magnussons pappa bor i Bruksvallarna så den isländske agenten åker förbi Sundsvall och stannar till med jämna mellanrum.

Han räknar dessutom med att få ytterligare anledningar till besök i Sundsvall i framtiden.

Han tror nämligen att fler av hans spelare kommer att skriva på för GIF Sundsvall.

– Utan tvekan. Jag tror att historien ofta upprepar sig. Det finns ingen anledning till varför det inte skulle bli så. När en isländsk spelare har chansen att gå till en klubb där andra landsmän har varit pratar de ofta ihop sig. När GIF vill ha en islänning kommer spelaren förmodligen ringa Ari, Rúnar eller Jón. Sundsvall är väldigt välkänt på Island nu eftersom det varit många spelare där och gjort det bra, och nu gör klubben det bra i Allsvenskan. Det är ett bra steg för de rätta spelarna, säger Magnus Agnar Magnusson.

Läs också: Den osannolika resan – därför gick Island till EM

Krönika: President Lagerbäcks Island är ett landslag att älska

Läs också: Kärleksförklaringen från Ari Skúlason – skickade med historisk matchtröja till Sundsvall

Läs också: GIF-mittfältaren efter Islands skräll: "Vi vill göra avtryck i den här turneringen"

Läs också: Ari Skúlason efter skrällen mot Portugal: "Sundsvall betyder sjukt mycket för mig"

Sportens Oskar Lund på plats under Islands EM-match mot Ungern i Marseille.

Alla artiklar i
EM 2016
Annons