Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historisk EM-premiär för Lagerbäcks Island: "Självklart ska vi försöka stänga ner Ronaldo"

/
  • Islands förbundskapten Lars Lagerbäck möter media inför landslagets träning i franska Annecy. Arkivbild.

Nöjer sig Island med ett kryss i den historiska EM-premiären mot stornationen Portugal?
– Om vi spelar bättre och förtjänade tre poäng skulle jag vara missnöjd, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck inför kvällens möte i Saint-Étienne.

Annons

Skådeplatsen är Stade Geoffry-Guichard i franska Saint-Étienne. Här fortsätter sagan om Islands fotbollsframgångar. För första gången ska önationens herrlandslag spela ett internationellt mästerskap. EM-premiären sker ikväll mot stornationen Portugal.

– Jag är väldigt stolt och den första tanken man får är att det är en väldigt stor match, men vi måste ta det som en vanlig match, säger Premier League-spelaren Gylfi Sigurdsson, Swansea.

Island ställs dock mot en inte helt vanlig spelare. Superstjärnan Cristiano Ronaldo, med bland annat tre Champions League-titlar på meritlistan, kommer att forsa fram mot Kari Arnason, Malmö FF, Ragnar Sigurdsson, Krasnodar, och de andra i den isländska backlinjen.

– Alla vet att Ronaldo är en av de bästa spelarna i världen och självklart kommer vi ha extra koll på honom, men vi ska spela mot hela laget. Självklart ska vi dock försöka stänga ner Ronaldo, säger Lars Lagerbäck.

Lagerbäck skulle dock inte nöja sig med ett kryss ikväll.

– Om vi får oavgjort och spelar dåligt skulle jag vara nöjd. Men om vi spelar bättre och förtjänade tre poäng skulle jag vara missnöjd, säger 67-åringen, som nu går in i sitt sjunde internationella mästerskap (fem med Sverige, ett med Nigeria och ett med Island) som förbundskapten.

Med drygt 330 000 invånare är Island det minsta landet i EM-historien att kvalificera sig till mästerskapet. I kväll väntas 7 000–8 000 islänningar bänka sig på arenan i Saint-Étienne.

– Att ha ett sådant stöd från sitt hemland är helt fenomenalt. Vi är väldigt stolta över att representera Island på den här nivån, säger lagkaptenen Aron Gunnarsson, Cardiff.

MISSA INTE: Senaste nytt från fotbolls-EM – följ festen i Frankrike här

Se bilderna från EM-festen och matcherna här

Mer läsning

Annons