Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Det är rätt ”trevligt” med OS-silver – fira stort nu tjejer

Tyskland visade sig bli ett nummer för stort för Sverige. Igen ska väl tilläggas. Tyskland brukar ju nämligen alltid vara några nummer större än Sverige.

Annons

Men det gör ingenting. Ingenting alls faktiskt. Inte ikväll.

För Sverige har tagit silver i fotboll på OS.

Vi låter det sjunka in.

För trots att vi vetat att det skulle bli minst ett silver har det varit svårt att låta det sjunka in. Finalyran efter straffdramat mot Brasilien har suttit i ända fram till kvällens final.

Och när det väl gällde som mest höjde sig Sverige ett antal snäpp, jämfört med semifinalen mot Brasilien där det var ett tillbakapressat Sverige som pressade sig vidare till final.

Då gick de segrande ur striden, det gjorde inte Sverige i kväll. Men jag vägrar låta det här bli en dyster krönika. För i kväll har Sveriges damlandslag skrivit historia.

Och ska vi prata lite om spelet så var Sverige faktiskt det bättre laget. I alla fall inledningsvis i matchen. Sveriges sätt att sätta press och ställa om, i kombination med defensivens snabbhet och skicklighet gjorde tyskorna svettiga.

Men sen skruvade Tyskland upp och med två riktigt heta chanser ungefär halvvägs in i första halvleken, vändes steken plötsligt. Och sen fortsatte det så. Sverige drev spelet. Tyskland drev spelet. Och en sak är säker: Sverige behöver verkligen inte skämmas över insatsen i kväll.

Siktet var naturligtvis inställt på guld, men jag hoppas verkligen att tjejerna är stolta över silvret.

Någon vinnarskalle sa en gång i tiden att man inte vinner ett silver, utan man förlorar ett guld. Men det stämmer verkligen inte i det här fallet. För Sverige har verkligen vunnit ett silver under det olympiska spelet.

Nu glömmer vi Tyskland.

Efter att Sverige tog sig till final sa Pia Sundhage att det var ”trevligt”. Jag skulle nog säga att det är rätt trevlig med OS-silver också. Fira stort nu tjejer.

Mer läsning

Annons