Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: En fråga jag ställer mig – hur orkar ni?

Annons

För inte så länge sedan uppmärksammade vi Sundsvall DFF:s spelare. En miniserie i tre delar där tre av lagets spelare avslöjade sanningen bakom matchtröjan. Utbildning, arbete och framtidsplaner. Som i nästan alla andra kvinnliga lag krävs en syssla vid sidan av planen för de allra flesta. Varför? På grund av ekonomiska skäl, förstås. Det är ingen nyhet. Tjejerna berättade om vardagen. Fullspäckade scheman från morgon till kväll där nyckeln var rutiner och planering. Och min självklara följdfråga var – hur orkar ni?

Och svaret var; för att det är så kul. För att käreken till fotboll är den stora drivkraften. Och jag förundras över deras kamp. Att de lyckas elitsatsa och behålla glädjen till idrotten när de samtidigt måste fokusera på så många andra saker förutom just fotboll.

"Det är inte lika bra standard i damfotboll som i herrfotboll". Det är ett argument som ofta hörs. Men samtidigt är det inte det minsta konstigt när resurser och framförallt pengar sätter villkoren. Visserligen är inte sponsorerna villiga att betala för matcher med få åskådare. Och där kommer vi in i bilden. Det är lätt att vi skyller ifrån oss. Men hur ofta ger vi åskådare damfotbollen en chans? När såg du en damfotbollsmatch senast?

Om damfotbollen skulle få mer ekonomiskt stöd skulle villkoren förbättras. De skulle få bättre resurser, vilket i sin tur skulle generera till mer och bättre träning. Och det skulle i sin tur leda till bättre standard på damfotbollen. Det skulle göra att fler faktiskt gick och såg på matcherna. Och att fler unga tjejer skulle kunna satsa på fotbollen längre i stället för att sluta i övre tonåren.

Det låter lätt när man radar upp det så. Jag vet. Och vi kan skylla på färre sponsorer och sämre standard jämfört med herrfotbollen. Men vi kan också gå till oss själva och börja där om vi vill se en förändring och faktiskt göra vårt för att stötta damfotbollen.

Men en stor eloge till de tjejer som har en vilja av stål och som trots tuffa villkor vågar satsa på fotbollen. Och jag imponeras av deras drivkraft och frågar om igen – hur orkar ni?

Toppen:

GIF Sundsvall spelar i dag sin första hemmamatch på Norrporten Arena efter uppehållet.

Botten:

Noah Sonko Sundberg är uttagen till OS i Rio. Kul för honom, men mindre kul för GIF Sundsvall som tappar en back under en period.

Mer läsning

Annons