Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Så ska Sverige och Emil Forsberg lyfta mot Italien

Artikel 30 av 56
EM 2016
Visa alla artiklar

Sportens utsände i Frankrike inför Sveriges match mot Italien.

Annons

Får Sverige jubla efter matchen mot Italien i dag?

Efter ett dygn i Toulouse kan jag konstatera att vädret är lite oförutsägbart som det svenska landslagets presationer under Erik Hamrén.

När jag låg i sängen på onsdagskvällen började det åska och spöregna, och när jag vaknade sken solen. Under torsdagen var vädret riktigt fint, för att på kvällen växla till ett nytt spöregn.

På samma sätt känns det ibland som att landslagets insatser varierat. Under Erik Hamrén har Sverige levererat några fantastiska insatser med sprudlande offensiv och vackra mål, men samtidigt prestationer som lämnat en hel del i övrigt att önska.

Irlandsmatchen senast var ett sådant tillfälle där spelet inte alls stämde, däremot var 1–1 inget katastrofresultat.

Spelet måste i vilket fall bli bättre till dagens match mot Italien, och det finns några punkter som måste förbättras om det ska bli poäng.

Det centrala mittfältet. Här räknar jag med att Oscar Lewicki ersätts av Albin Ekdal, och förhoppningsvis leder det till ett mer kreativt mittfält som kan sätta Zlatan Ibrahimovic i spel. Det skulle dessutom göra så att kaptenen inte kliver ned och hämtar boll för mycket, vilket blev fallet senast.

Min förhoppning är även att Ekdal hjälper till att skapa mer ytor och tid åt Kim Källström så att han kan utnyttja sin fina vänsterfot. Det gjorde han inte mot Irland.

Passningsspelet. Om Sverige ska få ut något av de offensiva hoten som Zlatan, Emil Forsberg och John Guidetti (han kommer förmodligen att ersätta Marcus Berg från start) måste man våga hålla i bollen och bedriva ett passningsspel på ett helt annat sätt än senast.

Sundsvallssonen Forsberg stod visserligen inte för någon av sina bättre landskamper då, samtidigt så sattes han alldeles för lite i spel. När Sverige anföll mer på vänsterkanten i andra halvlek skapade man också de flesta lägena därifrån och det var Forsberg som iscensatte anfallet som ledde till 1–1. Se till att ge mer boll till de kreativa spelarna, alltså.

Arbetsinsatsen. Sverige måste ta betydligt fler löpningar, både offensivt och defensivt, än vad man gjorde mot Irland. Att de blågula löpte minst av alla lag i första omgången säger faktiskt en hel del.

När det gäller löpningarna och energin i laget kan det betyda mycket om John Guidetti välförtjänt får chansen från start. Han står verkligen för energi och hjärta, och han kan dessutom få med sig sina medspelare.

Förhoppningsvis smittar Guidettis energi av sig på samtliga blågula spelare, och det svenska laget står för en toppinsats i dag.

Det kommer nämligen att krävas.

Mer om EM:

Exklusivt dokument: Erik Hamréns resa från IFK Sundsvalls juniorer till förbundskaptensjobbet

Läs också: Här ska Emil Forsberg från Sundsvall göra EM-debut för Sverige – på mäktiga Stade de France

Krönika: Vitt skilda arenor – samma Emil Forsberg

Se också: Osannolika vinsten – tog hem biljetter till EM-premiären efter öltävling i Paris

Se också: Efter skandalscenerna i Marseille – här sjunger och dansar svenska och irländska fans tillsammans

Se också: De var minuter från att missa drömresan till EM – kom iväg med minuter till godo

Läs också: Forskarnas oväntade resultat – Forsberg värderas högre än Zlatan

Oskar Lund är på plats i Toulouse inför Sveriges match mot Italien.

Alla artiklar i
EM 2016
Annons