Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagerbäcks lycka efter ofattbara vändningen: "Känns ännu mer speciellt med Island"

Det tog bara tre minuter. Sedan hade England 1-0 på straff. Men Lars Lagerbäcks islänningar hade högre moral än att låta det knäcka dem. 18 minuter senare var siffrorna 1-2, till Island. "Med de här killarna känns det mer speciellt, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Annons

Aron Gunnarsson var, med rätta, i extas efter att Island slagit England med 1-2.

För den som inte är insatt: Island stod för en av EM-historiens största skrällar på måndagskvällen. De hade inte turen med sig och faktiskt inte domaren heller. Island fick en mardrömdsstart i åttondelsfinalen mot England, en match ingen trodde att de skulle spela överhuvudtaget.

Målvakten Hannes Halldórsson drog ner Raheem Sterling i straffområdet. Det var en 50-50 situation och domaren valde att fälla hellre än att fria. Wayne Rooney's straffläggning var perfekt, onåbar för Halldórsson och där hade nog de flesta dragit slutsatsen att den isländska sagan var slut. Men moralen hos det isländska landslaget, som tagit dem till åttondelen, lät sig inte kuvas. Bara tre minuter efter den ödesdigra straffläggningen satte Ragnar Sigurdsson en vacker volley i nätet bakom Joe Hart.

– Det blev en lite oväntat hastig utveckling med två snabba mål. Tyvärr blir vi lite passiva när vi börjar försvara en ledning, men ser du matchen som helhet är det ett näst intill perfekt försvarsspel, säger Lars Lagerbäck till SVT Sport.

Lars Lagerbäck gör sitt sista ryck som Islands förbundskapten. De är nu vidare till kvartsfinal mot Frankrike.

Det efter att hans Island genom Kolbeinn Sigthorsson satte ledningsmålet i 18:e minuten och höll ledningen ända in till slutsignal.

– Det känns fantastiskt att vi kommer hit som en underdog och kan prestera så här, säger Lars Lagerbäck till SVT Sport.

Nu väntar värdnationen Frankrike i kvartsfinalen och även där slår Island i underläge. En hel del gula kort delades ut under matchen mot England och Alfred Finnbogason ligger på två när Island spelar på högre nivå än de någonsin gjort.

För Lars Lagerbäck, som hade ett mer än godkänt facit under sin tid som förbundskapten i svenska landslaget, var det en väldigt speciellt seger.

– Fotbollsmässigt är det vad vi gjorde som bäst med svenska landslaget, men med de här killarna och det här landet är det ännu mer speciellt. Det känns mer för att vi är en underdog, men också för vad det betyder för hela landet, säger han.

Frankrike och Island möts söndag 3 juli, 21.00.

LÄS MER:

Island skriver vidare på sin EM-saga

Stisse Åberg: Isländsk tikur-takur – det här slår faktiskt ut det mesta

Oerfarna Islands viktigaste möte någonsin – Kan bli Lagerbäcks sista match

Den osannolika resan – därför gick Island till EM: "Vinner och förlorar som ett lag"

Mer läsning

Annons