Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LÄSARTEXT: Historisk match för Selånger FK:s flickor 17

I nästa vecka bär det av till Danmark och Dana Cup för utvecklingslaget från Sundsvall, där motstånd från världens alla hörn väntar

Annons

Anders Heimer (tränare), Ida Nordström, Linnea Pettersson, Maja Fröjdholm, Ella Zetterberg, Alexandra Karjel, Johan Lindstammer (lagledare), Julia Henriksson, Wilma Holmberg, Vera Wallin, Ella Bromeé, Therese Ålin, Åke Zetterberg (tränare)

När Selånger FK:s utvecklingslag för damer åker till Dana Cup i Danmark i nästa vecka, så kommer laget att få vara med om en historisk match när de får möta ett flicklag från Indien i första gruppomgången för Flickor-17. Detta lag (Amma FC) ingår i en större satsning med målet att Indien (för första gången) ska delta i fotbolls-VM för damer år 2027.

Selångers utvecklingslag för damer har spelat i flera internationella cuper, bland annat världens största ungdomscup - Gothia Cup - i fjol. Men matchen mot Amma FC kommer att bli en internationell cupmatch utöver det vanliga:

-Fotbollen är global, men på damsidan så finns det fortfarande länder där fotbollen inte har fått chansen att slå igenom på allvar, och Indien är ett av dessa länder. Om jag har förstått rätt så var det till och med så att det indiska damlandslaget hade ett speluppehåll på nästan ett år mellan 2011-2012, berättar Johan Lindstammer, lagledare för Selånger FK (Dam Utveckling).

Men nu så verkar det hända något i Indien. Ett projekt har startats med målet att Indien ska kvalificera sig för VM i fotboll, för damer, år 2027. Projektet har också påbörjat ett samarbete med det danska laget Fortuna Hjörring. Det är anledningen till att man kommer att ställa upp med två indiska flicklag i åretsupplaga av Dana Cup i Danmark. De två lagen (i F17) består totalt av 29 indiskaspelare, från 7 olika regioner i Indien.

-Det kommer att bli oerhört spännande att se vilken kvalitet som de indiska flicklagen håller. Å ena sidan har de ju ingen lång tradition av fotbollsspel för tjejer på internationell nivå. Å andra sidan så har de ju 1,25 miljarder människor att tillgå i Indien, så det är ju en underdrift att säga att det borde finnas minst 29 ypperligt bollskickliga 17-åriga tjejer där, resonerarJohan Lindstammer, som också konstaterar att det finns möjlighet att Selånger är med om något historiskt i nästa vecka.

-Det här är början på en 12-årig indisk satsning mot Dam-VM 2027, och det finns ju möjligheter att någon eller några av de tjejer som vi möter kommer att utgöra stommen av det VM-laget om Indien lyckas att kvalificera sig. År 2027 är tjejerna vi möter kring 28 år gamla, och det är väl vad snittåldern på ett lagbrukar kunna ligga kring i ett VM.

Ett lag som har hållit ihop

Selånger FK:s utvecklingslag, som ska spela i Dana Cup, består av tjejer födda 1998-2001. Majoriteten av de 23 spelarna är födda år 2000, och de flesta har spelat tillsammans sen de var 7-8 år gamla.

-Det är häftigt att se hur många av tjejerna som har varit med ända sedan vi startade det här Selånger-laget, för cirka 10 år sedan. Det är till och med så att i år har vi fått tillbaka flera tjejer som slutade för 1 eller flera år sedan, men fått suget att spela med oss igen. Numera spelar vi i Division 3 Dam, och som nykomling (och med klart yngsta medelåldern) i serien är det roligt att konstatera att vi ligger på en fjärde plats, när halva serien är spelad. Det är också kul att se att flera av våra spelare, under årens lopp, har tagit klivit upp i Selångers Damlag, som numera spelar i division 2, och en har spelat i ungdomslandslaget, säger Johan Lindstammer.

Dana Cup – Världens tredje störstaungdomsturnering

Dana Cup är Danmarks största årligen återkommande idrottsevenemang och spelas i Hjörring på norra Jylland för 34:e året i följd denna sommar. Matcherna spelas på Nordens största fotbollsanläggning. Det är världens tredje största ungdomsturnering och världens mest internationella ungdomsturnering med 90 % utländska lag.

Mer läsning

Annons