Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oavgjort kan räcka mot Belgien – så kan Sverige ta sig vidare till åttondelsfinal

/

Sverige kan spela oavgjort mot Belgien och gå vidare på få varningar – men också vinna mot Belgien och åka ut.
En sak är i alla fall säker: Sverige måste göra mål för att ha chans att gå vidare.

Annons

Oavgjort mot Belgien på Allianz Arena i Nice kan räcka för att Sverige ska får spela vidare i EM.

Bara det inte blir 0–0.

Blågult måste minst spela 1–1 i gruppavslutningen – men för att det resultatet ska vara tillräckligt för förbundskapten Erik Hamrén & Co måste andra resultat gå Sveriges väg.

Läs också: Live-TV: EM-morgon med Adam och Oskar – följ festen direkt från Frankrike

Tjeckiens möte med Turkiet måste bli mållöst, samtidigt som både Island och Portugal förlorar i onsdagens tidiga matcher. Vid ett sådant scenario blir det varningsräkning mellan Sverige och Tjeckien (eventuellt även mot Island och Portugal) för att slå fast vilka länder som får spela vidare i EM. Det lag som har dragit på sig minst varningar går vidare.

Om lagen står på samma antal varningar gäller högsta Uefa-koefficienten, och där är Sverige (16) efter Portugal (4) och Tjeckien (15) men före Island (27).

Vid seger mot Belgien är det troligt att landslaget slutar tvåa i gruppen och får möta segraren i Islands grupp i åttondelsfinal. Men om Irland samtidigt vinner stort mot Italien (med minst två mål fler än Sverige) finns möjligheten att Hamréns landslag får åka hem trots seger mot Belgien.

Läs också: Drömstart fixade gruppsegern

Eventuella scenarion är dock inget som spelarna är särskilt intresserade av.

För dem gäller bara en sak: seger.

– Vi ska göra allt för att vinna matchen, säger Sebastian Larsson.

Mittfältaren är precis som alla andra i truppen besviken på Sveriges start i Frankrike – 1–1 mot Irland och 0–1 mot Italien – men tycker att förutsättningar för att gå vidare från gruppen fortfarande är goda.

– Efter Irland visste vi att det var två chanser som gällde, och att vi skulle ta tre poäng från någon. Nu har vi en chans kvar, så det är inte så mycket att vinka på, säger han.

Precis som mot Italien anser Sebastian Larsson att Sveriges defensiv måsta fungera bra för att det ska gå vägen. Och offensivt räknar han med fler chanser än vad landslaget lyckades skapa i Toulouse.

– Det var svårt att hitta öppningar mot Italien. De tre där bak var synkade och stängde mycket yta. Där luckrade vi inte upp det tillräckligt mycket. Mot Belgien tror jag att det kan finnas fler ytor, säger han.

Läs också: Slutskij: "Någon annan behöver ta över"

Mer läsning

Annons