Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oerfarna Islands viktigaste möte någonsin – Kan bli Lagerbäcks sista match

Det är den viktigaste matchen i Islands fotbollshistoria. Bakom succén står som bekant en svensk uppvuxen i Ånge men även den mest rutinerade kan behöva moraliskt stöd när oerfarna Island ställs mot England. Per Lagerbäck, bror och tillika östersundsbo, är med och stöttar storebror i en av hans tuffaste uppgifter någonsin.

Annons

Lars Lagerbäck gör kanske sin sista match som förbundskapten för Island ikväll. Då ställs oerfarna islänningarna mot England i åttondelsfinalen i EM.

Island har aldrig varit med i ett internationellt fotbollsmästerskap tidigare. Ikväll spelar de åttondelsfinal mot tuffa England och den allmänna känslan är att Islands fantastiska EM-historia kan ta slut. Men Lars Lagerbäck, 67, som kallades Sveriges tråkigaste man av komikerparet Filip och Fredrik, har för evigt hjältestatus på den lilla ön.

– Min personlighet med det norrländska draget kanske passar bättre in i den isländska kulturen, säger Lars Lagerbäck till SportExpressen.

Efter sin tid som assisterande förbundskapten med Tommy Söderberg tog han över som huvudtränare för det svenska landslaget och tog Sverige till fem mästerkap i rad. Trots det kritiserades han för sin "tråkiga fotboll". Idag är det många som ändrat sig och på Island är det ingen som klagar på taktiken.

– Det är betydligt mer "laid back" än hemma i Sverige. Många kommer fram och säger att det är skoj och bra gjort, men folk är inte påträngande, säger han, om de människor som han stöter på i Reykjavik.

Nu väntar en av de största utmaningarna någonsin för Lagerbäck - att föra ett internationellt oerfaret landslag vidare till kvartsfinal i EM i Frankrike. De ställs mot ett England som ser bättre ut än på många år och det ska till en hel del för att Island ska gå vinnande ur striden.

Per Lagerbäck, bror till vulkanöns största hjälte, är på plats för att stötta storebror och hans landslag i den viktigaste matchen i Islands fotbollshistoria. Per bor själv i Östersund och har åkt till Nice för att se om Island kan skrälla sig vidare genom att slå ut England ur EM på måndagskvällen.

– Går de vidare får jag väl överväga om jag ska åka ner igen, säger Per Lagerbäck till SportExpressen, och syftar på den redan inbokade hemresan.

På plats med en stor skopa moraliskt stöd finns också Lagerbäcks sambo sedan sex år, Hélène Fors. Även Fors har lång erfarenhet från fotbollsvärlden och har tidigare arbetat som assistent åt Uefas tekniska chef Andy Roxburgh. Idag är hon en av krafterna bakom Elitfotboll Dam.

Kvällens match mot England kan bli den sista för Lars Lagerbäck i egenskap av förbundskapten för Island. Han har sagt att han kommer att sluta efter EM delvis på grund av att det tär mycket på både kropp och relationer att arbeta i ett annat land. Lagerbäck och sambon bor i Solna och han pendlar under landslagets samlingar.

– Resandet i det här jobbet är väldigt tufft. Jag måste inse min ålder. Men det är svårt för det här med fotbollen blir också lite som en drog, säger han till SportExpressen.

LÄS MER:

Ari Skúlason efter Islands superskräll: "Det var svårt att hålla tårarna borta"

Island klart för åttondelsfinal: "Nästan rörd"

Jag blir stolt när Lars Lagerbäck hyllas utomlands

Island tappade segern i slutminuterna – efter självmål

Mer läsning

Annons