Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passa på att njuta av Allsvenskan i höst

/

Annons

Rubriken kanske låter er tro att jag de följande raderna kommer att skriva något syrligt om GIF Sundsvall och att deras sejour i Allsvenskan återigen kan komma att bli kort.

Ni kan vara lugna, jag tänkte i stället be er att stanna upp och verkligen ta en titt på hur utomordentligt intressant svensk fotbolls finrum är i dagsläget.

Ta bara en titt på tabelltoppen. Vi hittar lag från Sveriges tre största städer, kryddat med två lag från orter som inte direkt är några metropoler om man säger så. Jag talar om Borås stolthet, Elfsborg, och Norrköping.

De fem främsta ligger inom två poängs avstånd tätt följda av CL-kvalande Malmö som har ytterligare två pinnar till pole position. "Seriefinalerna" kommer att betas av en efter en de resterande elva omgångarna. Det är få förunnat att ha en så pass jämn liga.

I botten av tabellen kanske det inte är så roligt för de inblandade spelare och supportrar som lägger ner sin själ i klubbar som riskerar att åka ur. Men för den objektive tittaren är det fantastiskt att det svänger hit och dit.

Visst, nu har det börjat skilja en del poäng mellan lagen men än är det nog ingen som ropat hej.

Giffarna har tagit sig ifrån bottenträsket och ligger fem poäng ifrån kvalplatsen. Säg bara 2012, och alla vet att allt kan hända under en höstsäsong. Då hade GIF till exempel efter 19 omgångar spelade fyra poäng fler inspelade än vad man har nu, och trillade ändå ur.

Skulle de däremot lyckas med bedriften att ta, säg, sju poäng på de tre kommande hemmamatcherna mot jumbolagen Örebro, Falkenberg och Åtvid. Då kan förmodligen även den mest inbitne patronen pusta ut och njuta av vad som kommer att försiggå i båda ändar av serien i höst.

Häromdagen lyssnade jag på den nylanserade podcasten Sporthuset med Jens Fjellström, Lasse Granqvist och Tommy Åström.

Där menade Granqvist att vi i år har en allsvensk fotboll som han aldrig sett någon gång tidigare och inte tror kommer komma tillbaka. Han passade även på att sätta sin egen anglosaxiska rubrik på det hela: "It's fucking magic".

Jag kan bara hålla med.

Mer läsning

Annons