Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddades av självmål – Hamréns besvikelse: "Duger inte"

/
  • Zlatan Ibrahimovic hade inte sin bästa kväll. Det hade inte resten av det svenska laget heller men räddades till slut av ett självmål från Ciaran Clark.

I tre veckor har förbundskaptenen Erik Hamrén upprepat och betonat hur bra det känts. Efter premiären mot Irland fick han prata om hur det såg ut.
Det var inte lika muntert.
– Känslorna just nu är väl besvikelse, mer än att man är nöjd med oavgjort. Jag sade innan turneringen att vi måste göra tre hundraprocentiga matcher för att gå vidare, i dag kom vi inte upp till det.

Annons

Vad 1–1 innebär för möjligheterna att kravla sig vidare till åttondelsfinal går inte att slå fast redan efter öppningsmatchen, mer än att det blir betydligt krångligare med Italien och Belgien kvar att möta.

Men Hamrén säger det själv: den totala insatsen på Stade de France duger inte, inte på långa vägar.

– De första 50 minuterna är Irland bättre än vi och gör det svårt för oss. "Cred" till Irland också, de är duktiga på att gå in på kroppen, skära av och sätta oss i tidsnöd. Vårt offensiva spel var riktigt dåligt i första halvlek. Det är i stort sett bara Emil Forsberg som kan hålla i och utmana och göra sin spelare, säger Hamrén.

Irland ville mer, kunde mer, producerade mer.

Jeff Hendrick prickade ribban, när Robbie Brady drog till på distans smet bollen strax över och hade John O'Shea haft något större fötter hade han förmodligen lyckats stöta in nicken från Ciaran Clark.

– Vi borde sitta här och prata om tre poäng, inte bara en. Vi har mer än fighting spirit, vi har killar som kan spela. Jag tycker att vi gjorde en briljant match, vi dominerade, vi skapade chanser, men vi fick inte in bollen.

– Lag har missat chanser sedan det här spelet uppfanns. Det är det enda vi får ångra i den här matchen, säger Irlands förbundskapten Martin O'Neill.

Någonstans verkade tre veckors svenska förberedelser ha gått förlorade. Man gjorde det mesta av det man inte sagt att man skulle göra. Det var omständligt, långsamt, ängsligt. Mer Österrike hemma på Friends än Danmark i playoff, om man säger så.

Och då förstår ni hur illa det bitvis var.

Bara tre minuter in i andra halvlek fick Irland retroaktiv utdelning för övertaget så långt. Ett närmast patetiskt svenskt försvarsspel bäddade för Wes Hoolahans ledningsmål. Seamus Coleman grundlurade Forsberg och Hoolahan kunde trycka in bollen till vänster om Andreas Isaksson.

Men det är som om den här blågula upplagan får energi av motgångar, måste stå med ryggen med väggen för att få det nödvändiga adrenalinet att pumpas ut. Forsberg borde ha tagit revansch på sig själv och kvitterat omgående, men sköt utanför. Ibrahimovic styrde Martin Olssons vänsterinlägg utanför. Hamrén tog ut Berg för John Guidetti – och för en stund fanns det klara tendenser till en kvittering.

Den kom till slut.

Naturligtvis hette upphovsmannen Zlatan Ibrahimovic. Guidetti spelade fram, Ibrahimovic tog sig förbi O'Shea, försökte nå Sebastian Larsson i mitten. Det förstod Ciaran Clark. Han hade två val, försöka få bort bollen eller släppa den förbi sig. Han försökte – och nickade in kvitteringen i eget mål.

Den tur ett lag som inte lyckas få till ett enda avslut på mål behöver.

– Jag vet inte hur man räknar. Har för mig att målvakten gjorde en riktigt bra räddning. Vi hade några nära också, säger Hamrén.

Sverige kom i vågor i en allt mer fysisk match. Irländarna kastade in och fram vad man hade, som veteranen Robbie Keane. Det kunde ha slutat hur som helst och frågan är vad en poäng var i slutändan betyder i jakten på en plats i åttondelsfinalerna.

Nu väntar Italien i Toulouse på fredag. Med all säkerhet utan ljumskskadade Mikael Lustig.

Mer läsning

Annons